Τάσος Γαϊτάνης: Ο "Κλεισθένης" ενισχύει φαινόμενα συναλλαγής και υπόγειων συνεννοήσεων στους ΟΤΑ

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να προεκτείνει το "μακρύ χέρι" του υπουργείου Εσωτερικών στην τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνει με συνέντευξή του στα dikaiologitika news ο γραμματέας αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης και επισημαίνει οτι με το νέο νόμο έργα όπως το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση έδωσε στη διαβούλευση το σχέδιο Κλεισθένης Ι. Βλέπουμε οτι η ΝΔ

είναι αντίθετη με αιχμή την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Γιατί κρατάτε μια τόσο αρνητική στάση;

Η ΝΔ πιστεύει στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πολύτιμος για την ενίσχυση της δημοκρατίας αλλά και ένας θεσμός που μπορεί να προσφέρει και προσφέρει παρά πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών: από την κοινωνική πολιτική και το περιβάλλον, έως την παιδεία και την τοπική ανάπτυξη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να στηρίξουμε το θεσμό με περισσότερες αρμοδιότητες, ανάλογες με αυτές που έχει η αυτοδιοίκηση σε όλες τις προηγμένες χώρες. Η κυβέρνηση όμως δεν επιθυμεί αυτό. Εργαλειοποιεί τις εκλογές της αυτοδιοίκησης για μικροκομματικά ωφέλη και θέλει να φέρει την απλή αναλογική για να δημιουργήσει ακυβερνησία σε δήμους και περιφέρειες. Έτσι ο θεσμός δε θα μπορεί να προσφέρει όσα πραγματικά οι πολίτες έχουν ανάγκη.

Γιατί πιστεύετε οτι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε χάος και ακυβερνησία τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας;

H απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες μεταξύ πολλών παρατάξεων ώστε να σχηματιστεί πλειοψηφία στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν οι σχηματισμοί συνεργασίας οδηγηθούν σε αδιέξοδο υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα (π.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας) που αναζητούν λύσεις. Αν πάλι δε βρεθούν λύσεις, τότε έχουμε προσφυγή στις κάλπες. Στους δήμους και στις περιφέρειες τι θα συμβαίνει; Θα έχουμε εκλογές κάθε Κυριακή; Καταλαβαίνεται οτι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Τι θα συμβαίνει όμως όταν τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις; Φοβούμαστε οτι τότε τον έλεγχο θα τον αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να προεκτείνει το μακρύ χέρι του κρατικού ελέγχου και την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ. Επίσης η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει τη δυνατότητα μετακινήσεων συμβούλων απο παράταξη σε παράταξη, τη δυνατότητα συγχωνεύσεων και τη δημιουργία νέων παρατάξεων και άλλα πρωτοφανή που θα ενισχύσουν όχι μόνο το λαϊκισμό αλλά και τα φαινόμενα συναλλαγής και υπόγειων συνεννοήσεων. Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για σειρά μικρών και μεγάλων ζητημάτων. Απο την καθημερινότητα μέχρι και μεγάλα έργα όπως π.χ. η παραχώρηση του χώρου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αύριο η τοπική αυτοδιοίκηση δε θα έχει καμία τέτοια δυνατότητα. Τα πάντα θα κολλήσουν στο λαϊκισμό και στις ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ παρατάξεων με διαφορετικές προγραμματικές θέσεις και συμφέροντα.

Τι θα κάνει το κόμμα σας αν κερδίσει τις εκλογές; Θα επαναφέρει το παλαιό εκλογικό σύστημα ή θα φέρει κάποιο νέο;

Εμείς πιστεύουμε οτι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις δημοτικές και όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρός μας κ. Κ. Μητσοτάκης η ΝΔ θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Μετά, αν ο διάλογος με τους φορείς της αυτοδιοίκησης δείξει οτι το εκλογικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές, τότε θα το κουβεντιάσουμε και όποια αλλαγή αποφασιστεί θα ισχύσει απο τις μεθεπόμενες εκλογές. Για εμάς όμως είναι σημαντικότερο να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης που είναι η σύγχυση και η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, οι μειωμένοι οικονομικοί πόροι, το δαιδαλώδες ελεγκτικό πλαίσιο και η ατελείωτη γραφειοκρατία. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε για μια νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα δυναμώσει το θεσμό της αυτοδιοικησης. Θελουμε την αυτοδιοίκηση βασικό μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής αλλά και βασική συνιστώσα του νέου παραγωγικού μοντέλου της πατρίδας μας. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα