Τα τρία μηνύματα Μητσοτάκη από τις πληγείσες περιοχές και η διεκδίκηση πρόσθετης στήριξης από την ΕΕ

Τρία μηνύματα σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητες όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και τις συσκέψεις που είχε χθες τόσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας όσο και με τους δημάρχους των περιοχών της Καρδίτσας και του Βόλου.

Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι εν εξελίξει επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, είτε από αέρα είτε με λέμβους είτε με ειδικά οχήματα του Στρατού.

Δεύτερη, τα ζητήματα κρατικής αρωγής

και η άμεση δρομολόγηση- ήδη από χθες στις περιοχές που είναι εφικτή η παρέμβαση- της διαδικασίας αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει, πέραν της οικονομικής δυνατότητας, και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι πληγέντες να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος και πρότυπο αποτελεί το δοκιμασμένο, όπως το χαρακτήρισε, μοντέλο του Ιανού ώστε να μπορέσουν να πάρουν την πρώτη οικονομική στήριξη για τις οικοσκευές.

Το τρίτο μήνυμα του πρωθυπουργού μετά και την χθεσινή αυτοψία με ελικόπτερο στις πληγείσες περιοχές όπου διαπίστωσε την έκταση των πλημμυρών, συνδέεται με την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως η ελληνική οικονομία- που χθες έκανε το πρώτο βήμα που ανέμενε και η κυβέρνηση προς την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας με την θετική αξιολόγηση της DBRS- έχει σήμερα τις αντοχές για να στηριχθούν οι πληγέντες.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής η οποία αφορά σε περιουσίες, επιχειρήσεις, πρωτογενή τομέα, υποδομές δεν μπορεί για την ώρα να προσδιοριστεί, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι πολύ μεγάλο και ήδη η χώρα μας έχει εκκινήσει- όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- και τις διαδικασίες για να διεκδικήσει και την μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη, ενώ έχει εκκινήσει τις διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση δανείου με πολύ ευνοϊκούς όρους ώστε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στα έργα υποδομής που έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη ζημιά.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να θέσει πια με "πολύ επιτακτικό τρόπο", όπως λέει, σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα άμεσα ζητήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

"Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Είδατε καταστροφικές πλημμύρες αντίστοιχα στη Σλοβενία. Είχαμε και ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο πυρκαγιών. Θα έχουμε φυσικές καταστροφές, δυστυχώς, με μεγαλύτερη συχνότητα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Αυτό μας υποχρεώνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναθεωρήσουμε τους προϋπολογισμούς μας και να στηρίζουμε περισσότερο τα κράτη-μέλη απέναντι σε αυτές τις φυσικές καταστροφές", υπογράμμισε χθες βράδυ από τον Βόλο.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, έχουν έρθει αντιμέτωπες με καταστροφικές πλημμύρες, ενώ ακόμη και χώρες που αντιμετωπίζουν τις έντονες βροχοπτώσεις ως κανονικότητα, όπως η Νορβηγία ή η Σουηδία, έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα λόγω του μεγέθους των βροχοπτώσεων, εκκενώνοντας περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως το Όσλο και το Γκέτεμποργκ.

Σημειώνουν μάλιστα πως ήδη πριν και από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2021 που έπληξαν ιδιαίτερα την Γερμανία, αλλά μια χώρες όπως Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, και Ηνωμένο Βασίλειο, η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές αρχές πως η συχνότητα και η βιαιότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που δημιουργεί η παρατεταμένη κλιματική κρίση θα είναι πρωτοφανείς, όπως και τελικά συμβαίνει.

Σε πολιτικό επίπεδο, μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την αναβληθείσα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ που έχει τοποθετηθεί χρονικά για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει συγκεκριμενοποιηθεί η ημέρα (Τετάρτη ή Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα).

Οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το πότε- και ενδεχομένως το... εάν- θα γίνει αυτή η επίσκεψη θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στον θεσσαλικό κάμπο, όπου πέραν των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού και αναζήτησης αγνοουμένων, καθώς και των ανησυχιών για τον τελικό απολογισμό των καταστροφών, εξακολουθεί να επικρατεί και κατάσταση συναγερμού στην Λάρισα λόγω της αυξημένης στάθμης του Πηνειού.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ βαρύ και το γεγονός ότι μόλις 2,5 μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σενάρια ανασχηματισμού, ίσως να είναι από μόνο του ενδεικτικό των προβληματισμών που υφίστανται σε ότι αφορά την λειτουργία της νέας κυβέρνησης.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΚΑΡΔΙΤΣΑ #ΤΡΙΚΑΛΑ #ΛΑΡΙΣΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα