Τα σενάρια εκλογών, τα αντίμετρα και η Συμφωνία των Πρεσπών

Η ρητορική πόλωσης στην Ολομέλεια την Παρασκευή το βράδυ μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια κύρωσης του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επανέφερε τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Και αν πολλοί ποντάρουν τον Μάιο η απάντηση ίσως είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει πότε θα στηθούν

κάλπες αν και ο ίδιος θα ήθελε σίγουρα Οκτώβρη, με κυβερνητικά στελέχη να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή και Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ο οποίος δήλωσε χτες «Η δέσμευση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, είναι σαφές ότι κινούμαστε και εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός και κοντινοί του συνεργάτες ζυγίζουν δύο επιλογές, αυτή του Μαίου και αυτή του Οκτώβρη. Εκλογές τον Οκτώβρη θα έδιναν αέρα στην κυβέρνηση για να αποτυπωθούν στις τσέπες της κοινωνίας τα θετικά αντίμετρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ψηφιστούν στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει όσο τίποτα την ολοκλήρωση της κυβερνητική θητείας για να ξορκίσει την «αριστερή παρένθεση» αλλά περισσότερο θέλει να ανατρέψει την διαφαινόμενη ήττα που προεξοφλείται από δεκάδες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, η ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση με την Συμφωνία των Πρεσπών είναι αδιαμφισβήτητη και κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν «ονειροβατεί». Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι τα προσδοκόμενα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι …καλά αλλά θεώρησαν ευκαιρία να λύσουν ένα ζήτημα που ταλάνιζε την χώρα για δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα θα εξαρτήσει τον χρόνο των εκλογών με τον θόρυβο που ακολουθεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν ο θόρυβος κοπάσει, όταν δει ο πρωθυπουργός ότι η κοινωνία αντιδρά θετικά στα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα ψηφιστούν από την κυβέρνηση, τότε θα προκηρύξει εκλογές.
Στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της θεωρώντας ότι τα «εμπόδια» μέχρι το φθινόπωρο δεν είναι πολλά.

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιθετική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα στην Φώφη Γεννηματά είχε διττό ρόλο. Πρώτον, να υπερθεματίσει την «στραβή» πορεία που έχει πάρει το ΚΙΝΑΛ και επιπρόσθετα να καταφέρει ισχυρό πλήγμα με ζητούμενο δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας απέναντι στην νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές ειδικά τώρα που η χώρα που δεν βρίσκεται υπό τα «δεσμά» των μνημονίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα