Τα οφέλη της εξατομίκευσης: Πώς να βελτιώσετε το engagement και τα conversions

Σε έναν κόσμο όπου οι πελάτες περιβάλλονται από κάθε είδους περιεχόμενο, οι εταιρείες πρέπει να εκσυγχρονίσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στο μάρκετινγκ για να μπορούν να ξεχωρίσουν.

Και όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό, η δύναμη των δεδομένων δεν πρέπει να υποτιμάται – οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και η εξατομίκευση έχει γίνει βασικός παράγοντας διαφοροποίησης για πολλές εταιρείες, ως τρόπος δημιουργίας στοχευμένων και αποτελεσματικών μηνυμάτων μάρκετινγκ.

Οι προκλήσεις της εξατομίκευσης

Όταν γίνεται

καλά, η εξατομίκευση μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για μια εταιρεία, βοηθώντας τη να επικοινωνήσει καλύτερα με τους πελάτες της και να αυξήσει τις πωλήσεις. Ωστόσο, η εξατομίκευση δεν είναι χωρίς δυσκολίες. Ακολουθούν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όταν προσπαθούν να γνωρίσουν τους πελάτες τους και να κάνουν την επικοινωνία τους πιο αποτελεσματκή:

Έλλειψη δεδομένων: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όσον αφορά την εξατομίκευση είναι η έλλειψη πληροφοριών. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο να γνωρίζετε ποιοι είναι οι πελάτες σας, τι θέλουν και πώς να τους προσεγγίσετε. Ασυνεπή δεδομένα: Ακόμα κι αν έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, δεν είναι πάντα ακριβείς ή ενημερωμένες. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη δημιουργία στοχευμένων, σχετικών μηνυμάτων που έχουν απήχηση στους πελάτες σας. Φόβος των πελατών: Το περιεχόμενο μάρκετινγκ που βασίζεται σε δεδομένα μπορεί γρήγορα να γίνει ανατριχιαστικό αν δεν γίνει προσεκτικά. Εάν δεν είστε προσεκτικοί με τα δεδομένα που συλλέγετε και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιείτε, μπορείτε να καταλήξετε να ξεπεράσετε τα όρια και να αποξενώσετε τους πελάτες σας. Προκλήσεις υλοποίησης: Η εξατομίκευση δεν είναι κάτι για το οποίο πατάς ένα κουμπί, το ενεργοποιείς και το ξεχνάς μετά. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για τη διατήρηση και ενημέρωση των δεδομένων, τη δημιουργία προσαρμοσμένου περιεχομένου και την παρακολούθηση και μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η εξατομίκευση εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να συνδεθούν καλύτερα με τους πελάτες τους. Εάν σκέφτεστε να την προσθέσετε στη στρατηγική μάρκετινγκ σας, φροντίστε να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σας. Εάν καταφέρετε να βρείτε έναν τρόπο να μάθετε τι θέλουν και τι χρειάζονται οι πελάτες σας χωρίς να ξεπεράσετε τα όρια του απορρήτου τους, θα μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα έχει απήχηση μαζί τους, οδηγώντας σε αυξημένες πωλήσεις και μετατροπές.

Οφέλη από την εξατομίκευση του περιεχομένου σας

Αυξημένη εμπιστοσύνη και ικανοποίηση των πελατών: Όταν οι πελάτες αισθάνονται ότι μια εταιρεία τούς καταλαβαίνει και ότι παρέχει σχετικές και εξατομικευμένες εμπειρίες, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη σύνδεση μαζί της. Κατανοώντας τα δεδομένα των πελατών σας, μπορείτε να μάθετε τι θέλουν και τι χρειάζονται οι αγοραστές σας και στη συνέχεια να τους το δώσετε. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε προϊόντα ή υπηρεσίες και να αναπτύξετε νέα. Μεγαλύτερη αφοσίωση και ποσοστά μετατροπών: Οι εξατομικευμένες εμπειρίες είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν πελάτες και να οδηγήσουν σε conversions. Παρέχοντας σε κάθε πελάτη μια υπηρεσία που είναι προσαρμοσμένη για αυτόν, μπορείτε ενδεχομένως να δημιουργήσετε μια σύνδεση με το κοινό σας που θα οδηγήσει στη δέσμευση και την επανάληψη των εργασιών. Είτε πρόκειται για ένα εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια στοχευμένη διαφήμιση ή ένα προτεινόμενο προϊόν, αυτές οι εμπειρίες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε conversion, σε σχέση με ένα γενικό μήνυμα. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι τους αντιμετωπίζουν ως άτομο, όχι απλώς ως αριθμό. Βελτιωμένη διατήρηση πελατών: Οι αγοραστές που έχουν θετική εμπειρία με μια εταιρεία θέλουν να παραμείνουν μαζί της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεδομένα για να τμηματοποιήσετε τους πελάτες και να κατανοήσετε ποια από αυτά είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν. Αυτό σας επιτρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας διατήρησης στους πελάτες που κινδυνεύουν περισσότερο να σας εγκαταλείψουν. Επιπλέον, τα δεδομένα μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την αφοσίωση και να εντοπίσετε τομείς όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τα αποτελέσματα και να κρατήσετε τους πελάτες ευχαριστημένους. Αυξημένη αναγνωρισιμότητα και brand quity: Όταν οι πελάτες έχουν μια θετική εμπειρία με μια εταιρεία, είναι πιο πιθανό να το πουν στους άλλους. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αυξημένη αναγνωρισιμότητα της φίρμας και μεγαλύτερη αξία της. Όσο περισσότερους πελάτες έχετε και όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε μαζί τους, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να κατανοήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων. Μεγαλύτερη αξία διάρκειας ζωής πελατών (Customer Lifetime Value): Οι εξατομικευμένες εμπειρίες πελατών μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη LTV. Όταν οι πελάτες αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, είναι πιο πιθανό να είναι πιστοί και να κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές. Επιπλέον, τα δεδομένα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιοι πελάτες είναι πιο πολύτιμοι για την επιχείρησή σας και πώς να τους συνεχίσετε να επιστρέφουν. Για παράδειγμα, οι εταιρίες στο Viber χρησιμοποιούν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία για να τμηματοποιήσουν το κοινό τους με βάση διαφορετικές μεταβλητές και να αυξήσουν το LTV στοχεύοντας τα μηνύματά τους.

Η εξατομίκευση με γνώμονα τα δεδομένα είναι κερδοφόρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες. Κατανοώντας τους πελάτες σας και προσαρμόζοντας την εμπειρία στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, μπορείτε να αυξήσετε την ικανοποίηση και την αφοσίωσή τους, καθώς και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Ταυτόχρονα, το κοινό σας θα εκτιμήσει ότι αναγνωρίζεται ως άτομα και λαμβάνει σχετικό, στοχευμένο περιεχόμενο και προσφορές.

* H Berina Tanovic, είναι Senior Partnership Manager της Rakuten Viber

#Viber
Keywords
Τυχαία Θέματα