Τα fake news του «ellinikahoaxes»: O ναρκαλιευτής και οι... αυτοαποκαλούμενοι fact checkers - μαθήματα δεοντολογίας

Στο διαδίκτυο υπάρχει χώρος για τα πάντα και τους πάντες. Για ο,τι γραφεται ή αναμεταδίδεται , ευτυχώς υπάρχει το πλαίσιο του νόμου. Ανεξάρτητα από το αν και πώς εφαρμόζεται, ο νόμος υπάρχει και ουδείς είναι υπεράνω. Για τα Μέσα Ενημέρωσης και τους κανονικούς δημοσιογράφους, υπάρχει και η δεοντολογία.

Η οποία μεταξύ άλλων εφαρμόζεται όταν θιγόμενοι ή αναφερόμενοι σε μία δημοσίευση  ζητούν να ληφθεί υπ όψιν και η δική τους θέση. Τα παραπάνω ισχύουν για όλους διεθνώς εκτός από έναν “φάρο” δεοντολογίας. Τα ellinikahoaxes. Από τον διευθυντή τους, έναν πρώην ναρκαλιευτή του στρατού που θέλησε

κι αυτός να γίνει δημοσιογράφος, πληροφορήθηκα μετά από 3 δεκαετίες σε αυτό τον χώρο, οτι η δική μου θέση για μια ανάρτησή τους που με αφορούσε (και με συκοφαντούσε), δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί διότι...είχαν υπογράψει λέει μία σύμβαση με κάποιους για fact checkers και με αυτή την υποχρέωση δεν έπρεπε(!!!) να δημοσιεύσουν την απάντησή μου σε όσα ψευδή βεβαίως έγραφαν!

Αφησα επίτηδες ένα χρονικό διάστημα να περάσει για την περίπτωση που η διεύθυνση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ήθελε να επανορθώσει. Και βέβαια, όπως τους ενημερωσα γραπτώς, εφόσον εκείνοι δεν θέλησαν να τηρήσουν την υποχρέωσή τους θα δημοσιοποιήσω εγώ τα όσα έγιναν. Πρώτα όμως, ας δούμε τι ακριβώς κάνουν στα ellinikahoaxes για να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να σχηματίσει άποψη.

Οι…” fact checkers”

Oταν το αμαρτωλό facebook αποφασίζει να παίξει ενεργό ρόλο στην αποφυγή μετάδοσης ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων πολλά μπορούν να συμβούν. Για να μην πάρει λοιπόν επάνω του όλη την ευθύνη υπέγραψε σύμβαση με έναν οργανισμό , το IFCN , που αποκαλείται Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης. Κι αυτό με την σειρά του βρίσκει σε κάθε χώρα τους “ελεγκτές” των ειδήσεων με μερικές απροσδιόριστες και εκτός πραγματικότητας αόριστες συμβάσεις και πρακτικές. Στην Ελλάδα, αντίθετα με την σοβαρότητα που επιδείχθηκε σε άλλες χώρες επελέγη ένα δίκτυο που έστησε ένας πρώην αξιωματικός του στρατού με ειδικότητα ναρκαλιευτή, (ίσως αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο) ο οποίος αποφάσισε κάποια στιγμή μετά την αποστρατεία του να ξιφουλκήσει κατά των ψευδών ειδήσεων. Κι έτσι τα ellinikahoaxes έγιναν συνεργάτες του IFCN ( υπάρχουν μπόλικα τέτοια βέβαια διεθνώς) και κατ επέκταση τα “μάτια” του facebook στην Ελλάδα.

Αστυνομία του διαδικτύου

Τα hoaxes  μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στους λογαριασμούς των ιστοσελίδων στο facebbok και να προκαλέσουν ζημιά η οποία δύσκολα μπορεί να διορθωθεί όταν τα hoaxes αποδειχθεί οτι έπεσαν σε πλάνη. Κι αυτό διότι παρόλο που είναι συνεργάτες, δεν έχουν απ ευθείας επικοινωνία με το facebook ώστε να διορθωθεί ένα λάθος. Ωστόσο , παρόλο που οι παρεμβάσεις του hoaxes σε αρκετές περιπτώσεις είναι σωστές, η ιδιομορφία της δημοσιογραφικής πληροφορίας είναι τέτοια που δεν μπορούν λόγω απειρίας να την διαχειριστούν. Η facebook, η google και άλλες μεγάλες πλατφόρμες τελευταία διαμορφώνουν νέο πλαίσιο λειτουργίας και σε επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα διορθώσουν τέτοιες αστοχίες. Μέχρι τότε όμως αναγκαστικά θα ζούμε με την “αστυνομία του διαδικτύου” που στην δική μου περίπτωση εφαρμόστηκε...κατά γράμμα.

Το ρεπορτάζ και η διάψευση

Παρακάτω, παραθέτω αυτούσιες τις ηλεκτρονικές επιστολές που αντάλλαξα με την διεύθυνση του hoaxes όταν κάποιος αυτοαποκαλούμενος checker είχε την φαεινή ιδέα να με λοιδωρήσει βγάζοντας ένα δικό μου ρεπορτάζ ως παραπληροφόρηση βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στο οτι το διέψευδε η...αστυνομία. Ο checker βέβαια όπως και ο διευθυντής του δηλώνουν μέλη της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού Τύπου Μακεδονίας - θράκης. Ολα ξεκίνησαν όταν μετέδωσα από το δελτίο ειδήσεων του MEGA οτι επίκειται αστυνομική επιχείρηση στην Β. Ελλάδα για τα μέτρα κατά του κορονοϊού που περιελάμβανε και μεταφορά αστυνομικών εκεί. Αφήνω παρακάτω την αλληλογραφία μου με τον διευθυντή του hoaxes υπενθυμίζοντας μόνο, οτι και στην ιστοσελίδα του (πέραν του καταστατικού, άρθρο 7 της δημοσιογραφικής Ενωσης που ανήκει εκείνος και ο υπογράφων “ερευνητής” του) αναφέρει οτι “η έρευνά μας ξεκινά με (όποτε είναι δυνατόν) την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με την αρχική πηγή του ισχυρισμού”. Οπου βέβαια ουδείς έκανε τον κόπο να με ρωτήσει.

  Ιδού τι ακριβώς έγινε και η δεοντολογική απάντηση του πρώην ναρκαλιευτή - δημοσιογράφου:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ

Προς τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ellinikahoaxes.gr

Κύριοι,

Σε ανάρτηση του ιστότοπου ellinikahoaxes.gr στις 20 Νοεμβρίου 2020,  με τίτλο « Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΔΕΝ μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα» και με την επισήμανση σε υπέρτιτλο «fake news» που υπογράφει ο Στέλιος Πουρνής , συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από δικό μου ρεπορτάζ στις 19/11/2020  στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA όπου μετέδωσα την πληροφορία οτι  ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχυθούν τα μέτρα εέγχου για την τήρηση των περιορισμών λόγω covid-19.

      Την είδηση αναμετάδοσαν κάποιοι ιστότοποι οι οποίοι αναφέρονται στην αναρτησή σας αλλά ο κ. Πουρνής που όπως φαίνεται ανέλαβε να ερευνήσει το αν είναι αλήθεια ή όχι έβγαλε το συμπέρασμα οτι είδηση δεν ισχύει επειδή...το διέψευσε η αστυνομία!

      Το συμπέρασμα μάλιστα που αναφέρει οτι έβγαλε ο κ. Πουρνής, μετά την εξονυχιστική καθώς φαίνεται έρευνα που έκανε ρωτώντας την... αστυνομία είναι οτι η «είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Επειδή το είπε η αστυνομία.

     Στην συνέχεια λίγα 24ωρα μετά, η ανάρτηση συμπληρώνεται. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Θεσσαλονίκη όπου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

       Η αναφορά του αυτή μεταφέρθηκε από ιστοσελίδες ως διάψευση των ισχυρισμών του κ. Πουρνή και επιβεβαίωση του δικού μου ρεπορτάζ. Ειδικότερα, ο υπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο επί τούτου κάτι που συμπληρώθηκε, στις 24/11/20 στην πρώτη ανάρτηση:

     Δημοσιογράφος: Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, επειδή είναι πιο βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο θα ‘ρθούν μήπως να ενισχυθούν οι δυνάμεις εδώ στην πόλη μας κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Υπουργός: Υπάρχουν χιλιάδες αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, έχουν ενισχυθεί ήδη οι δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη με αρκετούς αστυνομικούς. Ό,τι χρειαστεί να γίνει θα είμαστε εδώ, κάθε μέρα, κάθε ώρα (…)

    O «ερευνητής» σας  κ. Πουρνής, παραμένοντας πιστός στην αποκάλυψη της αλήθειας ρωτώντας μόνο την αστυνομία , επανήλθε γράφοντας οτι  «σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θ. Χρονόπουλο, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, καθίσταται σαφές πως “δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων στη βόρεια Ελλάδα λόγω covid”.

  Νωρίτερα φρόντισε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη οτι  με βάση αυτές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ρεπορτάζ μετακίνησης δυνάμεων στην Θεσσαλονίκη. Πέραν του οτι  ούτε καν μετέφερε σωστά τις δηλώσεις του υπουργού ( δεν ειπώθηκε «ο,τι χρειαστεί να γίνει» αλλά «ο,τι χρειαστεί ΘΑ γίνει» συμπέρανε οτι ο κ. Χρυσοχοϊδης επιβεβαιώνει τους «ερευνητικούς» του ισχυρισμούς.

     Του φάνηκε αδιάφορο οτι απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση που του έγινε, ο ίδιος, ως εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός , δεν απάντησε κατηγορηματικά «όχι» αλλά έδωσε μία συνηθισμένη στους έμπειρους δημοσιογράφους πολιτική απάντηση.

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε τι είναι εκείνο που περιέργως διέφυγε του «ερευνητή» σας.

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 19/11/2020 :

 «Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας».

 Ενισχύονται «γι αυτό τον λόγο» είπε ο υπουργός. Δηλαδή , για να βγάλω κι εγώ ένα συμπέρασμα, ενισχύονται οι δυνάμεις λόγω του covid κι όχι επειδή κάποτε κάποια αστυνομική ομάδα είχε πάει στην Θεσσαλονίκη πριν ένα μήνα.

Ομως, μετά από όλα όσα προέκυψαν και μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη και την συνέχιση των ισχυρισμών από την πλευρά σας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από μένα στην επόμενη επίσημη ενημέρωση στις 26/11/2020 για το θέμα αυτό. Ιδού το απόσπασμα :

      Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο εσείς σε προηγούμενο briefing, όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλήσατε για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, για μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο τήρησης των μέτρων στην περιοχή. Έγινε αυτή η ενίσχυση μετά την ανακοίνωση του lockdown; Έχετε κάποια στοιχεία; Και επίσης, έχετε εικόνα ότι τηρούνται τα μέτρα επαρκώς εκεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει γίνει ενίσχυση των δυνάμεων εκεί. Έχει ανέβει και ο Υπουργός και θα ανέβει και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κ. Μπίνης, προκειμένου να συντονίσει και τα άλλα μικτά συνεργεία και της Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ και της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, και όλων όσοι εμπλέκονται στους ελέγχους.

     Ξεκάθαρη η ερώτηση, αν έγινε η ενίσχυση «μετά το lockdown, ξεκάθαρη και η απάντηση οτι «έχει γίνει ενίσχυση των δυνάμεων εκεί».

     Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει ο καθένας , ο «ερευνητής» σας είτε δεν πήρε χαμπάρι, είτε , ακόμα χειρότερα, απέκρυψε τις δύο αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου μία πριν το δικό μου ρεπορτάζ στο MEGA και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, και μία μετά από την ανάρτησή σας και τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη.

Αυτό για μένα δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε αναγνώστη σας να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα διαβάζοντας ΟΛΕΣ τις δηλώσεις και όχι αυτές που αποσπασματικά μετέφερε ο κ. Πουρνής, έστω κι αν ήθελε να τις ερμηνεύσει κι αυτές με τον δικό του τρόπο. Αλλά νομίζω οτι ο συνεργάτης σας έχει προσληφθεί από εσάς όχι για να διατυπώνει την γνώμη του αλλά ως fact checker έχοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ευθύνες που του αναθέσατε.

     Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση οτι εγώ μετέφερα fake news και μάλιστα ο κ. Πουρνής να προκαλεί βλάβη στην δημοσιογραφική μου ακεραιότητα, εφόσον συμπεριλαμβάνει στους ισχυρισμούς του το σχετικό βίντεο με εμένα από το δελτίο ειδήσεων του MEGA.   

      Μερικές μόνο επισημάνσεις ακόμα , που πιθανώς να βοηθήσουν τον «ερευνητή»:

Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν επειδή ακριβώς ψάχνουν τα γεγονότα μόνοι τους χωρίς να αρκούνται στις όποιες επίσημες κυβερνητικές ή διαφόρων άλλων αρχών τις ανακοινώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως έχουν κάνει κορυφαίες αποκαλύψεις όπως , για παράδειγμα, τα panama papers και πολλές άλλες διαχρονικά. Για να μείνω στα της χώρας μας, παραθέτω μερικά μόνο παραδείγματα όπου η αστυνομία, στην οποία αποκλειστικά και μόνο κατέφυγε ο «ερευνητής» σας, διέψευσε γεγονότα.

  Α.  Δολοφονία Γρηγορόπουλου

Μεταφέρω απόσπασμα από το wikipedia:

«Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα εξοστρακίστηκε, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.[7][8]»

Β. Κουκάκι, επέμβαση σε κατάληψη στη Ματρόζου

Η αστυνομία διέψευσε ισχυρισμούς οτι χρησιμοποιήθηκε βία για την σύλληψη του σκηνοθέτη Ινδαρέ, κάτι που η πλευρά της οικογένειας απορρίπτει με φωτογραφίες  που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλήθεια ή ψέμα η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη όμως αυτό δεν εμποδίζει τους δημοσιογράφους να ερευνούν χωρίς να στέκονται στις επίσημες ανακοινώσεις.

Γ. Επεισόδια και λεηλασίες στο ΑΠΘ Δεκέμβριος 2018

Εκτεταμένα επεισόδια και τεράστιες φθορές κατά τις εκδηλώσεις για την δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσαν κόντρα μεταξύ της ΕΛΑΣ και της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η Πρυτανεία , με ενακοίνωσή της αναφέρει : «Η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι, δυστυχώς, υποχρεωμένη να διαψεύσει την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που αναφέρει ότι: «δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην πόλη, για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του Α.Π.Θ.».

Πέραν των σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρμόδιους Εισαγγελικούς και Αστυνομικούς λειτουργούς, στάλθηκε έγκαιρα και έγγραφη ενημέρωση για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρόσκληση για παρέμβαση για την προστασία της».

      Με τα παραπάνω, δεν επιχειρώ να μειώσω την λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ούτε λαμβάνω ως δεδομένο πως ο,τι κι αν ανακοινώνει είναι ψευδές. Αλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις, τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. Στην δική μου περίπτωση επιχειρώ να καταδείξω οτι αυτό που κάνατε σχετικά με την πληροφορία που μετέφερα , ΔΕΝ είναι fact checking και δεν επιτρέπεται να δυσφημείται το όνομά μου από κάποιον που αναλαμβάνει , με την άδειά σας, να βάζει κόκκινες σφραγίδες «fake news» σε δημοσιογράφους επειδή απλά ρώτησε την αστυνομία.

    Για να σας προλάβω, έχω πλήρη επίγνωση οτι η ανάρτησή σας αναφέρεται στις ιστοσελίδες που αναμετάδωσαν την δική μου είδηση αλλά αυτό δεν αναρεί το οτι σύμφωνα με τον «fact checker» εγώ είμαι ο υπαίτιος.

       Τέλος σας ενημερώνω οτι ζητώ να αναρτηθεί η επιστολή μου στην ίδια θέση που βρίσκεται και η ανάρτηση του κ. Πουρνή, στην πρώτη σελίδα,  ξεχωριστά από την ίδια την ανάρτηση καθώς και οτι ζητώ να συμπεριληφθεί και στην ίδια την ανάρτηση. Επίσης ζητώ να παραμείνει η ανάρτησή μου στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας τον ίδιο ακριβώς χρόνο που βρίσκεται αναρτημένο και το πόνημα του κ. Πουρνή το οποίο βλέπω οτι βρίσκεται εκεί ως σήμερα. Δεν έχω καταφύγει ποτέ στην διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου για δυσφήμιση διότι δεν έτυχε ποτέ να έχω τέτοια αντιμετώπιση και δεν πρόκειται να το πράξω ούτε και τώρα, πιστεύοντας οτι είναι απολύτως κατανοητό σε όλους το τι έχει συμβεί.  Ακόμα, ενημερώνω οτι η επιστολή μου αυτή θα κοινοποιηθεί τόσο στην ΕΣΗΕΑ όσο και στην αρμόδια διεύθυνση της FACEBOOK με την οποία συνεργάζεστε και διατηρώ φυσικά το δικαίωμα να την δημοσιοποιήσω κι εγώ όπου κρίνω οτι είναι απαραίτητο.

                    Με εκτίμηση

                 ΓΙΑΝΝΗΣ Σ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ

                    Δημοσιογράφος

                  Μέλος ΕΣΗΕΑ

Η απάντηση των hoaxes

H απαντηση που έλαβα μετά την επιστολή μου ήταν καταλυτική. Δεν δημοσιεύουν ,λέει , την θέση μου διότι, σύμφωνα με τον κανονισμό που έχουν υπογράψει δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων!! Εύχομαι ο με την σημερινή του ιδιότητα δημοσιογράφος και πρώην ναρκαλιευτής να μην διδάσκει τέτοια δεοντολογία στα ΙΕΚ της Μακεδονίας που τον καλούν για να μεταφέρει τις εμπειρίες του στον μαγικό κόσμο της ενημερωσης. Εδώ η απάντησή του:

Κύριε Χρηστάκο,
Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει το Πρόγραμμα Ελέγχου Γεγονότων, στο οποίο συμμετέχουμε, έχετε δικαίωμα ένστασης εντός επτά ημερών σε περίπτωση που θεωρείτε εσφαλμένη ή ανακριβή την αξιολόγησή μας σε μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε υπεύθυνος. (περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/business/help/997484867366026). Το δικό σας μέσο δεν έχει αξιολογηθεί.  
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων στην ιστοσελίδα μας.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε θετική την επιστολή σας καθώς σε αυτή επισημάνατε ένα λάθος μας: ο συντάκτης μας όντως δεν απέδωσε ορθά τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη. Το ορθό είναι «Ό,τι χρειαστεί θα γίνει» και όχι «Ό,τι χρειαστεί να γίνει». Διορθώθηκε.
   
Με εκτίμηση
Θοδωρής Δανιηλίδης

Μετά από αυτή την απάντηση, έστειλα νέα επιστολή:

Αξιότιμε κ. Δανιηλίδη

Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Προφανώς έχω ήδη αναφέρει στην εισαγωγή του  e-mail μου οτι δεν με ενδιαφέρει διόλου το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχετε καθ ότι αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο εσάς. Κατ επέκταση δεν με ενδιαφέρει τι δεσμεύσεις ή δυνατότητες έχετε σε σχέση με αυτό.

    Η επιστολή μου είχε να κάνει με αναφορά μίας ιστοσελίδας, του ellinikahoaxes , για την οποία είστε υπεύθυνος και η οποία ανάρτησε ανεπιβεβαίωτες ανακρίβειες προς το πρόσωπό μου και ειδικότερα έβγαλε ως fake news δικό μου ρεπορτάζ.

     Με χαρά διάβασα στην απάντησή σας οτι σας είναι αδιάφορες οι δηλώσεις που έκανε δύο φορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το συγκεκριμένο θέμα , δηλώσεις που ο "ερευνητής" σας κ. Πουρνής δεν συμπεριέλαβε στην ανάρτησή του. Ετσι, το μόνο που βρήκατε οτι χρειάζεται διόρθωση είναι η λάθος μετάφραση από μέρους του των δηλώσεων του υπουργού κ.Χρυσοχοϊδη. Ετσι, μαθαίνουμε με ενδιαφέρον  οτι το "fact checking" που κάνετε μάλλον περιορίζεται σε συγκεκριμένες προτιμήσεις  πολιτικών προσώπων και θα είχε ενδιαφέρον να με πληροφορήσετε ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής των προσώπων αυτών που "παίζουν" στο fact checking  και ποιά αυτών που αγνοείτε.

      Αλοίμονο κ. Δανιηλίδη, εάν σε κάποια ιστοσελίδα δημοσιεύονται δυσφημιστικά σχόλια για οποιονδήποτε, που προκαλούν βλάβη στην προσωπική και επαγγελματική του υπόσταση και το επιχείρημα ώστε να μην δημοσιεύεται η θέση της άλλης πλευράς να είναι οτι υπάρχει μία δεσμευτική σύμβαση με κάποιον...φορέα!!!

     Πραγματικά εξεπλάγην με την απάντησή σας ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν στις δημοκρατίες πολλές διέξοδοι απέναντι στον σκοταδισμό.

      Επειδή αναφέρεστε σε διαδικασίες για το Μέσο Ενημέρωσης το οποίο διευθύνω, να υποθέσω πως έχετε καταλάβει οτι η επιστολή μου αφορούσε προσωπική αναφορά σε ρεπορτάζ μου για το οποίο ο "ερευνητής " σας με δυσφήμισε και δεν αφορά κανένα Μέσο. Εάν νομίζετε λοιπόν οτι μπορείτε να γράφετε ο,τι θέλετε για οποιονδήποτε και να μην δημοσιεύετε την θέση του επειδή έχετε κάποια... σύμβαση με έναν φορέα για έλεγχο Μέσων προφανώς έχετε πέσει σε πλάνη. Ελπίζω να μην πιστεύετε οτι δεν είχα καν το δικαίωμα να αντιδράσω αφού πέρασαν...7 μέρες!

      Ακόμα, θα θεωρούσα την απάντηση σας ως υποτιμητική της νοημοσύνης μου αλλά αφήνω αυτό το πρόβλημα για άλλους επιστημονικούς κλάδους. Οπως σας έχω ήδη ενημερώσει θα δημοσιεύσω εγώ όλη την υπόθεση με το δημοσίευμα και τις απαντήσεις που ανταλλάξαμε καθώς δεν είμαι εκ της φύσης μου άνθρωπος που επιθυμεί να λύνει τις διαφορές του στην δικαιοσύνη. Ευτυχώς, έχουν περάσει οι εποχές της λογοκρισίας ανεπιστρεπτί.

   Υ.Γ :  Για τις αξιολογήσεις που κάνετε σε Μέσα ενημέρωσης μέσω της συνεργασίας που έχετε, καλύτερα να μην κάνω αναφορά τώρα καθώς η αξιοπιστία σας σε αυτό τον τομέα δεν είναι του αντικειμένου αυτής της επιστολής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ

   ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

   ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ

Ολα τα παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας , με την ευχή να γίνει αντιληπτό οτι η τήρηση της δεοντολογίας δεν είναι αντικείμενο κάποια σύμβασης έργου αλλά νόμιμη υποχρέωση όποιου δημοσιοποιεί δραστηριότητες άλλων. Σχετικές καταγγελίες θα γίνουν στην ΕΣΗΕΑ και στις οικείες δημοσιογραφικές Ενώσεις για την τήρησων των σχετικών άρθρων των καταστατικών για τα μέλη τους.

Keywords
fake, news, news, fake, το φως, σας ευχαριστώ, facebook, ελλαδα, google, mega, θεσσαλονικη, lockdown, wikipedia, συλληψεις, φως, ΑΠΘ, ελασ, ΕΣΗΕΑ, ιεκ, νέα, συγκεκριμένο, μετάφραση, σταση εργασιας, www.facebook.com, www.google.gr, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, μετάφραση, βιντεο, δημοτικη αστυνομια, χωρες, το θεμα, αδεια, αστυνομια, γνωμη, θεμα, ιεκ, κοντρα, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, σημερινη, σφαιρα, φως, ψεμα, ωρα, mail, mega, αρθρο, ανθρωπος, αποκαλυψη, απλα, βορεια, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γραμμα, δεδομενο, δεοντολογια, διαστημα, διευθυνση, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, διοικητης, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, εγγραφη, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελασ, ενημερωση, επικοινωνια, εποχες, επτα, ερευνα, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, ισχυει, θοδωρης, εικονα, κυριε, λαθος, λειτουργια, λογο, μολοτοφ, μπορειτε, ξυλα, ομαδα, παντα, ονομα, πηγη, πλατφορμες, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σφραγιδες, σχολια, τι ειναι, τοπικη αυτοδιοικηση, το φως, φυσικα, χειροτερα, χαρα, ανηκει, δικαιωμα, επεισοδια, χωρα, βεβαιως
Αναζητήσεις
στέλιοσ πουρνήσ
Τυχαία Θέματα