Τα αντιικά χάπια για τον κορονοϊό δεν είναι για όλους: Τι προβλήματα δημιουργεί η κατάχρησή τους

Πλέον η συνταγογράφηση αντιικών χαπιών για μια μερίδα ευάλωτων ατόμων κατά της νόσου Covid -19 είναι γεγονός.

Πολλοί ασθενείς επίσης θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ωστόσο, αν η χρήση τους δεν γίνει με σύνεση μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο δημιουργίας νέων ανθεκτικών ιικών στελεχών, σύμφωνα με τo news4health.gr.

Αυτά τα φάρμακα δίνονται σε άτομα τα οποία κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση στην αρχή της μόλυνσης, ώστε να παρεμποδιστεί η σοβαρή νόσηση και η αποτροπή νοσηλείας. Είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Παρόλα αυτά πρέπει να βλέπουμε τα αντιικά χάπια σαν μια άλλη επιλογή διαχείρισης του Covid-19 και όχι τη λύση στο πρόβλημα, εξηγεί ειδικός ερευνητής και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας. του Πανεπιστημίου του Newcastle.

Αυτά τα χάπια δεν…κάνουν για όλους

Αυτά τα χάπια δεν είναι κατάλληλα για όλους και ειδικά για τις εγκυμονούσες. Για αυτό υπάρχει ένα θεωρητικό ρίσκο ότι η λήψη τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων ιικών στελεχών.

Οι ιοί δεν μπορούν να αναπαραχθούν εκτός και αν εισβάλλουν σε ένα κύτταρο που θα τους φιλοξενήσει ώστε να αντιγραφούν και να διαδοθούν στο επόμενο κύτταρο.

Τα αντιικά φάρμακα σαμποτάρουν ακριβώς αυτή την διαδικασία. Είτε εμποδίσουν τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα, είτε τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί ή να απελευθερωθεί.

Σε αντίθεση με τα πρώτα αντιικά φάρμακα κατά της Covid -19 όπως η ρεμντεσιβίρη αυτά τα νέα ανττικά χάπια είναι κατάλληλα για χρήση στο σπίτι. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί είναι πιο εύχρηστα και δυνητικά εμποδίζουν τους ανθρώπους με τη νόσο Covid -19 από το να χειροτερέψουν και να χρειαστούν νοσηλεία.

Αυτά τα χάπια έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid -19 και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το χάπι της MSD (Merk στις ΗΠΑ)

Ενα από τα πιο νέα εγκεκριμένα αντιικά είναι η μολνουπιραβίρη. Αυτή η δραστική ουσία προκαλεί φονικές μεταλλάξεις στον ιό την στιγμή που αυτός προσπαθεί να αναπαραχθεί.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε οι ερευνητές προσπάθησαν να θεραπεύσουν 1.433 ανθρώπους κατά την διάρκεια των 5 ημερών των συμπτωμάτων τους μετά την διάγνωση της νόσου. Οι μισοί πήραν μολνουπιραβίρη και οι άλλοι μισοί πήραν μισό πλασέμπο για 5 μέρες.

Όλοι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα επικινδυνότητας για σοβαρή νόσο με Covid -19, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή σοβαρή ασθένεια που αφορά την καρδιά, τους πνεύμονες ή τα νεφρά. Κανένας δεν είχε εμβολιαστεί από όλους αυτούς.

Από τα άτομα που πήραν μολνουπιραβίρη, το 7,3% μετακομίστηκε στο νοσοκομείο ή πέθανε από άλλη αιτία τον επόμενο μήνα σε σύγκριση με το 14,1% όσων πήραν το πλασέμπο. Υπάρχει ένα 48% μείωση της επικινδυνότητας, όταν κάνεις τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες. Δεν υπάρχουν πάντως σοβαρές παρενέργειες.

Η μολνουπιραβίρη όμως καταστρέφει τα ιικά γονίδια και προκαλεί μεταλλάξεις ώστε να μην μπορεί ο ιός να αντιγράφεται. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφούν τα ιικά γονίδια, ειδικά στα εύθραυστα κύτταρα που διαχωρίζονται όπως τα εμβρυϊκά κύτταρα. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν οι εργαστηριακές μελέτες.

Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους και καλό είναι όσες λαμβάνουν το φάρμακο αυτό να παίρνουν όλα τα μέτρα αντισύλληψης. Αν δεν προσέξουν μπορεί θεωρητικά να δημιουργηθούν μεταλλάξεις οι οποίες σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας στο έμβρυο και τη μητέρα.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο ρίσκο. Θεωρητικά το ιικό γονίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέων ιικών γονιδίων που είναι ανθεκτικά στην φαρμακευτική αγωγή ή μπορεί να εισβάλει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η μολνουπιραβίρη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ανησυχίες για τη δημιουργία νέων ιϊκών μεταλλάξεων ή για την ανάπτυξη της ιικής αντοχής η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την χρήση της στους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται αγωγή για μεγαλύτερο διάστημα ή στα ευάλωτα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχουν ακόμα δείξει ακόμα τα σημάδια μόλυνσης.

Το χάπι της Pfizer

Ένα άλλο αντιικό φάρμακο το οποίο στην ουσία πρόκειται για τον συνδυασμό δύο φαρμάκων είναι η νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη που αποτελεί το πλέον γνωστό χάπι της Pfizer

Η νιρματρελβίρη μπλοκάρει την δράση ενός ενζύμου του ιού που χρησιμοποιείται για να αντιγράφεται την ώρα που η ριτοναβίρη ενισχύει τα επίπεδα της νιρματρελβίρης για να διατηρεί την αποτελεσματικότητά της.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Αυτή η δοκιμή συμπεριέλαβε 2.246 ανεμβολίαστα άτομα τα οποία είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα επικινδυνότητας για σοβαρή νόσηση.

Η θεραπεία έδειξε ότι υπήρχε 89% μείωση της νόσου Covid -19 που συνδέεται με τις νοσηλείες, είτε θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τα άτομα που πήραν πλασέμπο,τα οποία η θεραπεία τους ξεκινά 3 μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

Δεν συστήνονται ούτε αυτά πάντως για εγκυμονούσες ή γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ενώ δεν είναι κατάλληλο για άτομα με σοβαρά προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η γενιά αντιικών δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό, τις μάσκες και γενικά τα μέτρα προστασίας. Τα αντιικά χάπια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέτρο πρόληψης.

Αν χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά χωρίς σύνεση θα παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στον αντοχή του ιού όπως ακριβώς βλέπουμε την μικροβιακή αντοχή να δημιουργεί ανθεκτικά αντιβιοτικά.

Απόδοση από το τheconversation.com

Keywords
Τυχαία Θέματα