Συστάσεις και μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα, «πραγματική δοκιμασία» για κάθε οργανισμό (βίντεο, εικόνες)

Το θερμόμετρο θα χτυπήσει... κόκκινο τις επόμενες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι καλό να γνωρίζουμε πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα. Τι είναι το σύνδρομο της θερμοπληξίας.

Πολλή ζέστη, σκόνη από την Αφρική αλλά και λίβας σε ορισμένες περιοχές, θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται από την Πέμπτη (24/06) ως και το Σάββατο (26/06) και χωρίς μελτέμι ή με νοτιά το αίσθημα δυσφορίας θα είναι μεγαλύτερο ανέφερε όπως τόνισε στην «ΕΡΤ» ο μετεωρολόγος Στρατής

Βουγιούκας. Ο παθολόγος Αναστάσιος. Σπαντιδέας χαρακτήρισε στη Δημόσιο Τηλεόραδης, τον καύσωνα πραγματική δοκιμασία για τον οργανισμό, ειδικά για βρέφη, υπερήλικες, εγκυμονούσες, άτομα με παθήσεις θυροειδούς ή αναπνευστικού. «Ας μην ξεχνάμε τα μοναχικά άτομα που δεν έχουν βοήθεια», υπογράμμισε ο παθολόγος. Συνιστά εύπεπτη τροφή, συχνά μικρά γεύματα με λαχανικά, φρούτα και κατά προτίμηση κρύα πιάτα.

Η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε, μάλιστα, για τα μέτρα αυτοπροστασίας του πληθυσμού, ενόψει του επικείμενου καύσωνα, ο οποίος τοπικά αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο έκανε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Καλό είναι να γνωρίζουμε και χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ενώ θα γίνουν και σχετικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο για το κύμα καύσωνα των επόμενων ημερών.

Τα μέτρα που συστήνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο:

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

· Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

· Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

· Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

· Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο την περίοδο του καλοκαιριού είναι αναπόφευκτη. Πολλοί, μάλιστα, την επιδιώκουν με στόχο να αποκτήσουν ένα έντονο μαύρισμα. Γνωρίζουν όμως τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υπερβολική ή η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο;

Η Αικατερίνη Τσιλίκα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Metropolitan Hospital, παραθέτει χρήσιμες οδηγίες για την έκθεση στον ήλιο και δίνει συμβουλές για αποτελεσματική προστασία από τα προβλήματα που δημιουργεί.

Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι γνωστό σε όλους μας και εκδηλώνεται ως ένα έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) του δέρματος, με την παρουσία, κάποιες φορές, και φυσαλίδων, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Έπειτα από μερικές ημέρες ακολουθείται από απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Εξαρτάται από τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB), την ώρα της ημέρας αλλά και την ευαισθησία κάθε ατόμου. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο και καίγονται ευκολότερα από τα σκουρόχρωμα.

Φωτογήρανση

Η φωτογήρανση αναφέρεται στη γήρανση του δέρματος που οφείλεται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η δράση του ήλιου στο δέρμα είναι αθροιστική και, δυστυχώς, το δέρμα μας δεν ξεχνάει όλη την ακτινοβολία που έχει δεχθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόωρες ρυτίδες, δυσχρωμίες (σκούρους και ανοιχτόχρωμους λεκέδες), τραχύτητα του δέρματος, φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και χαλάρωση.

Καρκινογένεση

Η καρκινογένεση είναι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (επιθηλιώματα) αλλά και μελανώματος, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή και σχετίζεται με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα.

Καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι τους ίδιους κινδύνους διατρέχουμε και στο Solarium, αφού και εκεί έχουμε έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Συγκεκριμένα, δεχόμαστε 16 φορές περισσότερη ακτινοβολία UV απ’ όση θα δεχθούμε αν εκτεθούμε το ίδιο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Δηλαδή 5 λεπτά Solarium ισοδυναμούν με περίπου μιάμιση ώρα έκθεσης στον ήλιο!

Ήλιος με ασφάλεια

Για να χαρούμε, λοιπόν, τον ήλιο με ασφάλεια, καλό θα είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές: Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 έως τις 16:00. Έχουμε επαρκή ρουχισμό (μπλούζα, παντελόνι), φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Επίσης, χρησιμοποιούμε ομπρέλα. Κάνουμε χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) για UVB και προστασία για UVA. Το εφαρμόζουμε σε παχιά στρώση και το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες, ή αμέσως μετά τη βουτιά, ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

Ιδιαίτερη προσοχή και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο απαιτείται για άτομα με κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα με φακίδες

Υπ. Εργασίας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ανακοινώθηκαν έλεγχοι

Εντολή διεξαγωγής προληπτικών ελέγχων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιόδους καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με εγκύκλιο προς το ΣΕΠΕ που υπογράφει η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε ελέγχους στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Εφιστάται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, καθώς και οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τέλος, υπογραμμίζεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού και καλούνται οι εργοδότες, με τη βοήθεια του ιατρού εργασίας:

Α. να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης
Β. να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους
Γ. να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Πολλή ζέστη, σκόνη αλλά και λίβας σε ορισμένες περιοχές, θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, τονίζει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως ενημερώνει ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης, αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης της Τετάρτης.

Παράλληλα και το επόμενο 24ωρο θα υπάρχουν περιοχές στη βορειοανατολική Ελλάδα όπου δεν αποκλείεται να δεχθούν κάποιες μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες, δηλαδή καταιγίδες μικρής έντασης και έκτασης.

Στη βορειοδυτική ορεινή χώρα, δεν αποκλείεται να βγάλει κάποιες μπόρες με κάποια αστραπόβροντα.

Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει έντονη θολούρα στις περισσότερες δυτικές και ηπειρωτικές περιοχές λόγω σκόνης.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, η ενδοχώρα ζεσταίνεται απότομα, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες θα φθάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, να σημειώνονται στην Ανατολική Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία.

Ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 23 και 37 βαθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιθανότητα να βγάλει κάποια μπόρα υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 36 βαθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δυνατός λίβας και καυτές αέριες μάζες

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, όπως και ο ερχομός σκόνης που θα αυξήσει τη δυσφορία σε ορισμένες περιοχές και θα δημιουργεί ένα θολό τοπίο σε ακόμη περισσότερες.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως την Πέμπτη (24/06) και την Παρασκευή (25/06), στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, στα πεδινά και όχι μόνο, θα βγάλει έναν σχετικά δυνατό λίβα με τη μορφή δυτικού-βορειοδυτικού ανέμου, έναν πολύ θερμό άνεμο.

Ο συγκεκριμένος άνεμος αναμένεται να παρατηρηθεί από την Πέμπτη (24/06) το μεσημέρι, την Παρασκευή (25/06), αλλά και το Σάββατο (26/06). Οι περιοχές που αναμένεται να πλήξει περισσότερο είναι η Θεσσαλία, ίσως και η Βόρεια Στερεά, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Μακεδονία.

Επιπλέον, πολύ θερμές αέριες μάζες θα εισβάλουν από τα δυτικά στη χώρα μας το Σάββατο (26/06), οπότε και αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και πιο ισχυρός καύσωνας. Το εν λόγω καυτό κύμα υπολογίζεται πως θα αρχίσει να προσπερνάει την Ελλάδα από την Κυριακή (27/06).

Keywords
εν λόγω, καιρος, ΕΡΤ, ΕΜΥ, δερματολογος, metropolitan, οφείλεται, δραση, solarium, spf, σεπε, ελλαδα, θεσσαλονικη, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αλλαγη ωρας 2013, χυτηρια, αστεροσκοπειο, υπουργειο εργασιας, αφρικη, γυαλια ηλιου, εθνικη, εργασια, θρακη, κλιματιστικα, μωρα, ρουχα, σεπε, υφασματα, φρουτα, ωρα, αικατερινη, απνοια, αννα, ανοδος, ασθενειες, αττικη, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βορεια, γυαλια, δερμα, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, εξατμιση, ζεστη, ζωη, υγρασια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, θολο, υφασμα, κελσιου, κυμα, λαχανικα, ληψη, λιβας, μακεδονια, μακρια, μαλλια, μαυρισμα, μεριμνα, μειωση, μορφη, νερο, ομπρελα, οφείλεται, παιδια, πεμπτη, πιατα, προβληματα, ρυτιδες, σακης αρναουτογλου, σαββατο, συγκεκριμενα, τι ειναι, τρεξιμο, ισχυρος, υψηλη, ωρες, αρναουτογλου, ασφαλεια, εθνικο, γηρανση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κοκκινα μαλλια, κυριακη, λευκο, metropolitan, ομαδες, solarium, θερμομετρο, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα