ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά το πραγματικά ακοστολόγητο πρόγραμμα είναι αυτό της ΝΔ

Ως «ομολογία πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι αυτό της ΝΔ» αξιολογούν στην Κουμουνδούρου την τελική υποχώρηση από τη δική της (αρχικά) πρόταση να πάνε τα δύο κόμματα τις εξαγγελίες τους για αξιολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Χθες το πρωί, κατά τις περιοδείες του σε λαϊκές γειτονιές της Αττικής (Άγιοι Ανάργυροι και Χαϊδάρι) ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στο ΓΛΚ

ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα για να κοστολογήσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως είχε ζητήσει ο επικεφαλής της ΝΔ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι την επόμενη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν σε debate, προκειμένου οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και να συγκρίνουν τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα και τις λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα των πολιτών.

Μάλιστα, τόσο καιρό η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κοστολόγηση του προγράμματός του, έχοντας διατυπώσει κοστολογήσεις που ξεκινούν από τα 20 δισ. και έχουν φθάσει μέχρι τα 83, μολονότι το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πλήρη κοστολόγηση ήδη από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι, αντιθέτως, δεν έχει παρουσιαστεί ή δημοσιευτεί ποτέ αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της ΝΔ και κατά καιρούς έχουν ακουστεί διαφορετικές εκτιμήσεις πρώην υπουργών της κυβέρνησης. Όσο για το επιχείρημα που χρησιμοποιούν από τη ΝΔ ότι η κοστολόγηση εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην Κομισιόν, απαντούν ότι από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται (ανακοινώσεις Μητσοτάκη από την Ελευσίνα).

Αντιθέτως, λένε, το μόνο προαναγγελθέν μέτρο της ΝΔ που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο και όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία κλπ, δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Καταλήγουν, επομένως, πως «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταρτίστηκε από το επιτελείο που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια

Υποστηρίζουν, δε, ότι στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΕΘ έχει παρουσιάσει αναλυτικά το κόστος των προτάσεων του, τόσο από την πλευρά των εσόδων (φορολογία υπερκερδών εταιριών ενέργειας/διύλισης) όσο και από εκείνη των δαπανών (φοροελαφρύνσεις, δαπάνες για κοινωνικό κράτος κλπ), με την τελική καθαρή επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού να ανέρχεται σε λιγότερα από 5,5 δισ.

Επιπλέον, τονίζουν πως το πλήρως κοστολογημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταρτίστηκε από τους ανθρώπους που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και τακτοποίησαν τα δημόσια οικονομικά με χρηστή διαχείριση, δημιουργώντας το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ.

Τι δεν μας λέει το πρόγραμμα της ΝΔ

Επιπλέον παραθέτουν ορισμένα παραδείγματα ερωτηματικών που δημουργούνται στο πρόγραμμα της ΝΔ:

- Προβλέπει αύξηση μέσου μισθού στα 1.500 € (από 1170 €) τα επόμενα 4 έτη, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 21,8% περίπου στα 950 € από 780 € που είναι σήμερα

Ερωτήματα: Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις, ενεργοποίηση των τριετιών πως άραγε θα ενισχυθεί ο μέσος μισθός; Ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα που έχει επισυμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός που πιστοποιούν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ.

- Προβλέπει επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%

Ερωτήματα: Τελικά το ύψος του πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί με εγχώριες πολιτικές ή αποτελεί αποκλειστικά διεθνές φαινόμενο όπως ευαγγελίζονταν η ΝΔ μέχρι σήμερα, αρνούμενη να λάβει μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ;

- Δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο φορολογική πολιτική, καμία διάθεση για αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής, μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις των επόμενων ετών οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε υπερέσοδα άνω των 4 δις ευρώ από ΦΠΑ λόγω της έκρηξης των τιμών, τα οποία εν συνεχεία έδινε εν είδει pass πίσω στις εταιρίες ενέργειας/καυσίμων μέσω των καταναλωτών. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι επηρεάζουν περισσότερο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα λόγω της μεγάλης βαρύτητας επί του εισοδήματος της τελικής κατανάλωσης για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και μεταστροφή της θετικής πορείας (μείωσης τους) που καταγράφηκε την περίοδο 2015-2019.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος από το πρόγραμμα της ΝΔ

• Καμία αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη σημαντικότητα τους για την ελληνική οικονομία.

• Καμία αναφορά στην απαραίτητη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που αποδείχθηκε εξαιρετικά αδύναμο κατά τη διάρκεια των κρίσεων και αποτελεί τη βασική αιτία για την επιδείνωση (αύξηση ελλείμματος) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022.

• Καμία αναφορά και σαφές έλλειμμα συνεκτικής πολιτικής για τη μείωση των ανισοτήτων (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ).

15 δις απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τη ΝΔ ότι δεν έχει πει κουβέντα για την αποκάλυψη ότι οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έχουν ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ σε μία τριετία, δηλαδή πάνω από 496.000 συμβάσεις που υπογράφηκαν σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας. Μάλιστα, από αυτά τα 15 δις μόλις τα 470 εκ. ευρώ αφορούσαν έργα και προμήθειες με τις έκτακτες διαδικασίες Covid-19.

Κατά την Κουμουνδούρου, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι να σπαταλά δημόσιους πόρους δεξιά και αριστερά σε ημέτερους, αντί να στηρίζει ουσιαστικά την κοινωνία, την Υγεία, την Παιδεία, όπως αμείλικτα είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν: Σε ποιες τσέπες ποιων κολλητών κατέληξαν αυτά τα 15 δις; Οι πολίτες θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα 70 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως διαχειρίστηκαν τα 15 δις που έδωσαν στους κολλητούς τους;

#ΣΥΡΙΖΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα