ΣΥΡΙΖΑ: Η ακτινογραφία των 6 προσώπων και των διαδικασιών

Την άκρη στο κουβάρι του νήματος για την επόμενη μέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάτι που αφορά τόσο στο θέμα των προσώπων όσο και στο θέμα των διαδικασιών.

Ξεκινώντας με το δεύτερο, η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που προγραμματίζονταν για την Παρασκευή ή το Σάββατο αναβλήθηκε τελικά για αύριο Κυριακή, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές

προσπαθούν να διαβάσουν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την απρόσμενη παραίτηση του κυρίου Τσίπρα.

Εκεί αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη συνέχεια και συγκεκριμένα για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου και της εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Παράλληλα, τις ίδιες μέρες, θα αποφασιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο προσωρινός πρόεδρος της, ο οποίος θα αναλάβει την αντιπαράθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό. Επικρατέστερη για αυτή τη θέση εμφανίζεται να είναι η Όλγα Γεροβασίλη, με ορισμένες πλευρές να τονίζουν την ανάγκη να εκλεγεί ομόφωνα οποιοδήποτε πρόσωπο την αναλάβει.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιλεγούν τα στελέχη και για άλλες θέσεις, με προσωρινό προφανώς χαρακτήρα, όπως του Γραμματέα και του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των υπευθύνων Τομέων στη Βουλή, του Αντιπροέδρου της, των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, αλλά και του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, πάντως παραμένει, έως τώρα, η Πόπη Τσαπανίδου.

Εκλογή νέου προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου και την εκλογή ηγεσίας, το γεγονός της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για ανάδειξη προέδρου και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει για πολύ ακέφαλος και σίγουρα να μην φτάσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κάποιον επικεφαλής ο οποίος θα δύναται να δημιουργήσει δυναμική ανάκαμψης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μολονότι το λογικό θα ήταν το συνέδριο να προηγηθεί της εκλογής προέδρου, ίσως αποφασιστεί το αντίθετο, με στόχο στο σαββατοκύριακο 16-17 στη ΔΕΘ να πάει ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος θα έχει αναδειχθεί σε ανοιχτή κάλπη στη βάση μέσα στα δύο πρώτα σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο θα μπορέσει να διεξαχθεί με άνεση μετά τις αυτοδιοικητικές και έως την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, δεδομένου ότι για αρκετούς από αυτούς του Συνεδρίου του Απριλίου του 2022 (αν γίνει διαρκές) υπάρχει εικόνα ότι έχουν αποχωρήσει από κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μέσα στο καλοκαίρι θα απαιτηθούν συλλογικές αποφάσεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα νομοσχέδια που θα κατεβάσει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και στις επιλογές υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άλλες αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν, είναι ο χρόνος και ο τρόπος (δηλαδή από τη βάση ή από το συνέδριο) εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής και το όριο δήλωσης συμμετοχής υποψήφιων για την κούρσα της προεδρίας.

Σε σχέση με τα 6 πρόσωπα που φαίνονται να το σκέφτονται, αλλά ακόμη δεν το έχουν αποφασίσει (γεγονός που τονίζεται έντονα), οι πληροφορίες και οι αναλύσεις των δυναμικών τους είναι περίπου οι εξής.

Ο μαχητικός εκφραστής του λαϊκού κόσμου

Ο Παύλος Πολάκης θεωρείται ο πιο αποφασισμένος έως τώρα υποψήφιος. Μεγάλη του δύναμη ενδεχομένως να είναι το κοινό που έχει πληγωθεί από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και θέλει να εκφραστεί σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η διείσδυση στα λαϊκά ακροατήρια, καθώς και οι κόντρες που έχει σηκώσει για σκάνδαλα της ΝΔ. Αμφιβολίες υπάρχουν για άλλες δυναμικές που θα έπρεπε να διαθέτει ένας ηγέτης κόμματος εξουσίας, όπως η απεύθυνση στο Κέντρο και ο εκσυγχρονιστικός προγραμματικός λόγος.

Το δίδυμο με ικανότητα και επικοινωνιακά χαρίσματα

Οι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης φέρονται να επιχειρούν να λειτουργήσουν ως ομάδα προκειμένου να μην κατέβουν και οι δύο ταυτόχρονα (για να περάσει οπωσδήποτε κάποιος στον δεύτερο γύρο), αλλά επίσης και να συμμετέχει σίγουρα ένας από αυτούς και όχι τελικά κανένας.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί κάτι οριστικά. Αμφότεροι θεωρούνται εξελίξιμοι, βρίσκονται περίπου στο Κέντρο της κομματικής γεωγραφίας και διαθέτουν, έντονο επικοινωνιακό χάρισμα, συγκροτημένο λόγο, ισχυρή οργανωτική ικανότητα, σημαντική πετυχημένη κυβερνητική εμπειρία και έχουν διακριθεί στις σκληρές διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με την τρόικα. Έχουν και οι δύο τεχνοκρατική επάρκεια και είναι κάτοχοι διδακτορικού.

Η κυρία Αχτσιόγλου, που βγήκε πρώτη σε σταυρούς στη Δυτική Αθήνα και στις εκλογές ανάδειξης Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, έχει σαφώς τη μεγαλύτερη λάμψη και επικοινωνιακό χάρισμα ανάμεσα στα έξι πρόσωπα, αλλά η έντονη φιλεργατική ρητορική και το αντίστοιχο έργο της είχε δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά στον κόσμο της αγοράς. Αντιθέτως, στα θετικά του κυρίου Χαρίτση περιλαμβάνεται το γεγονός ότι λέει αρκετά τη λέξη ανάπτυξη και έχει το καλύτερο πρόσωπο ανάμεσα σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον επιχειρηματικό κόσμο.

Στήριξη, ενδεχομένως και δημόσια, σε αυτούς τους δύο και ίσως δευτερευόντως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να υπάρξει από το πρόσωπο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Στα αβαντάζ του διδύμου η στήριξη επίσης Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τους οποίους συνολικά αναμένεται να επιδεικνύουν τη νεαρής ηλικίας ομάδα της «επόμενης μέρας», μολονότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν και κάποια φθορά.

Ο έμπειρος και αξιόπιστος αριστερός με το βλέμμα στο Κέντρο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο υποψήφιος με σημαντικές ελλείψεις, αλλά και μεγάλα πλεονεκτήματα. Όπως είναι πασίγνωστο, έχει σημαντικό μειονέκτημα στην ελληνική γλώσσα, έχει πατήσει τα 63, και έχει συνδεθεί με την αριστερόστροφη «Ομπρέλα», η οποία έχει μειοψηφική δύναμη στο εσωκομματικό τοπίο.

Επομένως πολλοί πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά υπέρβασης της τάσης την οποία εξέφραζε. Επίσης, θεωρούνταν το βασικό αντιπολιτευτικό πρόσωπο στον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά στο στενό κομματικό ακροατήριο, αλλά μάλλον τα αντίθετα στο ευρύτερο. Σε κάθε περίπτωση, έχει κατακτήσει το προφίλ του ειλικρινή και αξιόπιστου πολιτικού και τεχνοκράτη, με αρτιότητα ιδίως στα οικονομικά θέματα, με εκσυγχρονιστικό-προγραμματικό λόγο και διασυνδέσεις στο εξωτερικό από τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, η οποία μοιάζει να έχει αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αν και ορισμένοι λένε ότι θα ήταν πιο στενά αριστερή επιλογή, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το πραγματικό προφίλ του και το γεγονός ότι έχει αριστερή «σφραγίδα» θα του έδινε άνεση για πιο επιθετική απεύθυνση στον μεσαίο χώρο και σε μορφωμένα ακροατήρια, στα οποία υστερεί τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστο παραμένει αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το δίδυμο Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης θα βρουν πεδίο συνεννόησης για το δεύτερο γύρο, αν και ανταγωνίζονται για στηρίξεις στελεχών του κόμματος, ιδίως από το ευρύ οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Η ενδεχόμενη στήριξη του κυρίου Τσακαλώτου από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος που έχουν συσπειρωθεί στην Ομπρέλα, αναμένεται να έχει και αρνητικά χαρακτηριστικά, πέρα από θετικά.

Η δυνατή ρήτορας με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά

Η Ρένα Δούρου έχει αποδείξει ότι είναι δεινή ρήτορας και διαθέτει δυναμική στο κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πέρυσι στις εσωκομματικές εκλογές (έχασε την πρωτιά για λίγο) όσο και στις βουλευτικές πιο πρόσφατα και έχει δημιουργήσει ταυτίσεις κομματικού πατριωτισμού λόγω των επιθέσεων που έχει δεχθεί για το Μάτι.

Αντιφατική είναι η εικόνα της από τη θητεία στην περιφέρεια Αττικής, στην οποία της είχαν στοιχίσει οι φυσικές καταστροφές, αλλά είχε ταυτόχρονα επιδείξει ορισμένα μεγάλα έργα, όπως αυτό στη περιοχή του Νέου Φαλήρου, για το οποίο έφερε μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια και προχώρησε σε μεγάλο βαθμό, ενώ έχει αφήσει ανολοκλήρωτα κομμάτια του ο νυν περιφερειάρχης. Ανήκει στην έως τώρα πλειοψηφία του κόμματος (Κίνηση Μελών, Πασοκογενείς, ΡΕΝΕ, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα).

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως ορισμένα κομμάτια της σκέφτονται να μην στηρίξουν ούτε τη Ρένα Δούρου ούτε τον Παύλο Πολάκη, αλλά να αναζητήσουν άλλη διέξοδο ακόμη και σε επιλογές με τις οποίες βρίσκονταν σε αντιπαράθεση, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξη Χαρίτσης.

Το πρόσωπο που αναδείχθηκε την τελευταία στιγμή

Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να έχει τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις για μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στην κούρσα, δεδομένων και των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Είχε ξεχωρίσει για τον πολύ συγκροτημένο λόγο του, ενώ διαθέτει και τεχνοκρατική επάρκεια στα νομικά και ακόμη περισσότερο στα εργασιακά θέματα.

Επίσης έχει σχετικά καλή επικοινωνιακή εικόνα ως νέος και προέρχεται και αυτός από τις τάσεις της πλειοψηφίας. Σαφές πλεονέκτημα που προκαλεί θετικά αντανακλαστικά στον χώρο της Αριστεράς, καθώς και του παλιού ΠΑΣΟΚ, είναι το γεγονός πως πρόκειται για τον γιο του δολοφονημένου το 1991 εκπαιδευτικού, Νίκου Τεμπονέρα, κάτι που επιπλέον του πιστώνεται ότι διαχειρίζεται με εξαιρετική διακριτικότητα.

Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν δέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να μπει σε εκλόγιμη θέση στις λίστες των δεύτερων βουλευτικών εκλογών, μολονότι σήκωσε μεγάλο βάρος της προεκλογικής περιόδου ως συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος. Η επιλογή αυτή είχε δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις σε όσους τη γνωρίζουν, αλλά και στον ίδιο τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, αν εκλεγεί, θα σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα απέχει 4 χρόνια από τη βουλή και θα πρέπει να έχει άλλον αρχηγό Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τέλος, δεν έχει καταστεί σαφές το ιδεολογικό στίγμα που θα πρόβαλε σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στην κούρσα.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΕΦΗ_ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ #ΑΛΕΞΗΣ_ΧΑΡΙΤΣΗΣ #ΠΑΥΛΟΣ_ΠΟΛΑΚΗΣ #ΡΕΝΑ_ΔΟΥΡΟΥ #ΔΙΟΝΥΣΗΣ_ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
Keywords
συριζα, περιφέρεια αττικής, τσιπρας, βουλη, εκλογες, ΔΕΘ, σημαίνει, καλοκαιρι, νέα, νεα δημοκρατια, τροικα, σταυροι, αθηνα, δημαρ, συμμετοχή, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, τσαπανιδου, ρενα δουρου, δουρου, περιφέρεια αττικής, ηγεσια, ηγετης, θεμα, θητεια, αμφιβολιες, βλεμμα, γαβριηλ, γεγονος, γινει, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δεινη, διδυμο, δυτικη, υπαρχει, εργα, εξι, επρεπε, ευκλειδης, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαμψη, λογο, ματι, ομαδα, ολγα, ομπρελα, οπωσδηποτε, πεδιο, ποπη τσαπανιδου, ρητορικη, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, στιγμα, τεμπονερας, τεως, φαινονται, φθορα, χρονος, ανηκει, ιδιαιτερα, κυριακη, μοιαζει, παυλος, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza