ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη βουλή για εργολαβικούς εργαζομένους και συνδικαλιστική δράση

Nα στηριχθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των έμμεσων εργοδοτών τους και να προστατευτεί η συνδικαλιστική δράση ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και προειδοποιούν για φαινόμενα αυθαιρεσιών κατά της συνδικαλιστικής δράσης και καταχρηστικές πρακτικές

εις βάρος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις δεσμεύσεις του νόμου για τον δανεισμό προσωπικού.

«Σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση και στον χρηματοπιστωτικό, έχει εδραιωθεί από την αγορά εργασίας το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Μια αντιδραστική διαδικασία που επιτρέπει στην εργοδοσία αφενός να μετατρέπει την εργατική δύναμη από εμπόρευμα σε διαπραγμάτευση σε συστατικό στοιχείο του παγίου κεφαλαίου απονεκρωμένο από την ταξική πάλη και τα εργασιακά-κλαδικά κεκτημένα και αφετέρου να διαμορφώνει εντός του ίδιου εργασιακού χώρου και αντικειμένου εργαζόμενους διαφορετικών υλικών συμφερόντων», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν, με τις εικονικές εργολαβίες, οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τις δεσμεύσεις του νόμου για τον δανεισμό προσωπικού, δηλαδή την ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικού με το τακτικό και την υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη μετά από το χρονικό διάστημα 36 μηνών συνεχόμενης εργασίας. Εξάλλου, όπως τονίζουν, «στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για να υπάρξει αντιμετώπιση του φαινομένου υπερ-εκμετάλλευσης των εργολαβικών εργαζόμενων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και πιο εμβληματικές ήταν αυτές σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη σε νοσοκομεία, υπουργεία, φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος, όπου οι εργαζόμενοι υπέγραψαν πλέον ατομικές συμβάσεις ΙΔΟΧ έξω από τα εργολαβικά συμφέροντα αλλά και ρύθμιση που αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες με τον Ν. 4554/2018, που προέβλεπε την ευθύνη κάθε εταιρείας που υπογράφει μια σύμβαση έργου με τον εργολάβο ή υπεργολάβο, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζομένους (νόμος συν-ευθύνης)».

Οι βουλευτές, με την ερώτηση που κατέθεσαν, καλούν τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εφαρμογή του πορίσματος που περιλαμβάνεται στο Πρακτικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την πρόσφατη αναγκαστική μετακίνηση της προέδρου του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα αλλά και για την αποτροπή εφαρμογής ανάλογων πρακτικών μέσα από αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.

Επίσης, καλούν τον κ. Βρούτση να ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αναγνωριστούν στην πράξη και πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργολαβικών εργαζόμενων που στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των έμμεσων εργοδοτών τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα