ΣΥΡΙΖΑ: Επιτέλους, έρχονται ψηφοδέλτια και κοινωνική αντιπολίτευση

Για σήμερα στις 15:00 έχει προγραμματιστεί η εδώ και πολύ καιρό αναβαλλόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις επιλογές υποψηφιοτήτων του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, σήμερα θα γίνει η τελική συζήτηση για περίπου το 80% των ψηφοδελτίων, των οποίων η τελική επικύρωση θα πραγματοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,

κατά πάσα πιθανότητα, ένα από τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα.

Αργότερα οι εκπλήξεις

Ωστόσο, οι «μεγάλες εκπλήξεις», που έχουν προαναγγελθεί δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τα «βαριά ονόματα» θα βγουν στο φως της δημοσιότητας σταδιακά και καθώς θα εισερχόμαστε πιο βαθιά στην προεκλογική περίοδο.

Έτσι, λοιπόν, αυτό που αναμένεται σήμερα είναι να κλείσουν οι θέσεις των εκλογικών περιφερειών της επαρχίας και σε έναν, μικρότερο, βαθμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνεδρίαση να επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα εκπροσώπησης φύλου (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεσπίσει το 50%), κάλυψης όλων των εσωτερικών περιοχών κάθε περιφέρειας και βεβαίως «ισορροπιών» μεταξύ των διαφόρων τάσεων, ομάδων και στελεχών, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει ζητήματα θυελλωδών αντιπαραθέσεων στη διαδικασία επιλογής.

Η σημασία των ψηφοδελτίων

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον χρόνο στον οποίον θα γίνει, η δημοσιοποίηση των «μεγάλων νέων ονομάτων» έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στο ότι η Κουμουνδούρου έχει ανάγκη να δείξει ανανέωση (ιδίως σε σχέση με τη κυβερνητική περίοδο του 2015 - 2019), αναβάθμιση του τεχνοκρατικού του προφίλ, σύνδεση με τα κοινωνικά ζητήματα κτλ.

Δεδομένου, δε, του προβαδίσματος της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ένα από τα «γκολ» που επιβάλλεται να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει τη διαφορά είναι και αυτό που του δίνεται με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

Συχνή παρουσία στη βουλή

Σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες μέρες δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να έχει. Πρώτον, τη συχνή εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, κάτι που δεν είναι μεν ασυνήθιστο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συγκεκριμένη περίοδο θα πρέπει να αναμένεται ακόμη πυκνότερα.

Και αυτό γιατί, φαίνεται, ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει αντιληφθεί πως η απόφαση της για αποχή από τις ψηφοφορίες (ως αντίδραση στη «δημοκρατική εκτροπή» των παρακολουθήσεων) έχει δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου που προτιμούν τις θεσμικές συμπεριφορές των κομμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, την προηγούμενη βδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε δύο φορές στη βουλή και ξεκινά την τρέχουσα βδομάδα με ομιλία από την πρώτη μέρα.

Πολιτισμός και κόκκινα δάνεια

Δεύτερον, η αντιπολιτευτική θεματολογία του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στον Πολιτισμό και στα Κόκκινα Δάνεια. Αφενός στο Πολιτισμό, γιατί σήμερα συζητείται στη βουλή το νομοσχέδιο (στα πλαίσια του οποίου θα μιλήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας) για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας (από διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και των τεχνικών των παραστατικών τεχνών, οι οποίοι βρίσκονται σε «εξέγερση», εναντίον της κυβέρνησης.

Αφετέρου, στην θέμα των κόκκινων δανείων, στο οποίο η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει πέσει σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι αφορά την περιουσία (σε πολλές περιπτώσεις, την πρώτη κατοικία) εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών. Για αυτό το τελευταίο ζήτημα, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, στενοί συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα υπογραμμίζουν πως θα αποτελέσει κορυφαία αντιπολιτευτική αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ #ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα