ΣΥΡΙΖΑ: Ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρης διάλυσή του

Το ζήτημα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ ως ένα πεδίο ουσιαστικής προγραμματικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να αναδείξει η Κουμουνδούρου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αξιοποιώντας την επικαιρότητα που διαμορφώνει η σειρά τραγικών περιστατικών της τελευταίας εβδομάδας (Κως, Νέα Μάκρη κ.α.), αλλά και οι δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή Σπύρου Πνευματικού υπέρ της διαλογής καρκινοπαθών ασθενών.

Προφανώς, ο δραματικός τρόπος με τον οποίον

ήρθαν στην επιφάνεια οι φοβερές ελλείψεις στο ΕΣΥ και ιδίως οι τεράστιες ελλείψεις ασθενοφόρων, δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι πάντες στη χώρα μας γνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ουδέποτε ανταποκρίθηκε απολύτως στις ανάγκες της κοινωνίες.

Δεν αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια που ήταν διαθέσιμα

Αυτή η παραδοχή γίνεται, εμπεριέχοντας και αυτοκριτική από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, ωστόσο, επισημαίνουν ότι με την πανδημία στην Ευρώπη γεννήθηκε μια νέα ευαισθησία για τα δημόσια συστήματα Υγείας με αποτέλεσμα να δοθούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τεράστια ποσά για την αναβάθμιση τους.

Εν αντιθέσει, δηλαδή, με τη μνημονιακή περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε τα αναγκαία κονδύλια για να καλύψει τα κενά και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ, αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε και η κατάληξη είναι σήμερα να κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο 52 νοσοκομειακά ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (εν μέσω Μνημονίου δηλαδή) κυκλοφορούσαν 84.

Ο Πνευματικός αποκαλύπτει το σχέδιο για το ΕΣΥ

Σε αυτή τη βάση επικρίνουν την ΝΔ ότι, αντί του παραγωγικού έργου, προτιμάει τα προεκλογικά πυροτεχνήματα περί δήθεν σχεδίου αναβάθμισης τους ΕΣΥ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω υποβάθμισής του.

Προς επίρρωση του επιχειρήματος τους «δείχνουν» τη δήλωση του πρώην και υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλογής ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους».

Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά το στέλεχος της ΝΔ πρότεινε να ρίξουμε στον Καιάδα συνανθρώπους μας για να μειωθούν τα κόστη, κάτι που χαρακτηρίζουν ντροπιαστικό για τον πολιτισμό μας.

Επιπλέον, επισημαίνοντας ότι δεν ακολούθησε διαγραφή του από τη ΝΔ, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει μείωση των δαπανών σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, της περίθαλψης και της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη για όλους

Στους αντίποδες των λογικών που θυσιάζουν την Υγεία στον βωμό του κέρδους, υπογραμμίζουν ότι το δικό τους πρόγραμμα διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, με στόχο τη δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Υποστηρίζουν, δε, ότι μια τέτοια ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει στο ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ). Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς. Νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές. #ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΣΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ανασυγκρότηση, ΕΣΥ,syriza, anasygkrotisi, esy