Σύψας για σχολεία: Πότε θα φορούν μάσκα οι μαθητές, το κακό σενάριο για το δεύτερο κύμα (vid)

Δωρεάν θα διατεθούν οι μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πότε πρέπει να τις φοράνε στα σχολεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά έκρουσε απόψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με αφορμή τον επί πολλές ημέρες υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ενώ μίλησε και για τον τρόπο χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

«Ο κορονοϊός

επιμένει. Εχουμε διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Εχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος στον Τ/Σ Open.

«Oι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε, μιας και που «δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά» και «υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη». «Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι», συνέχισε το μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό.

Κληθείς να σχολιάσει, εξάλλου, το άνοιγμα στα σχολεία και το αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες, ο κ. Σύψας ήταν κατηγορηματικός: «Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε, παρότι «τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες ακόμη και στα διαλείμματα, όπως είπε.

Αναλυτικά, επεσήμανε τα εξής:

Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά
Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες
Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις.Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά

Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών είχε αποκαλύψει το πρωί της Παρασκευής ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης». Στη συνέχεια με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως θα δοθεί στους δήμους ειδική έκτακτη επιχορήγηση 6,2 εκατ. ευρώ.

Τις δωρεάν μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για τον κορονοϊό: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.

Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα, για την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα