Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι που εργάζονται γλιτώνουν «ψαλίδι» 60% μετά το νόμο Βρούτση

Συντάξεις: Με νομοτεχνική βελτίωση δίνεται ένας επιπλέον χρόνος στο όριο ηλικίας που έχει τεθεί για τον κόφτη στους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία στο Δημόσιο.

Στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό η αρχική σχετική διάταξη προέβλεπε πως οι συνταξιούχοι που αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα έχουν αναστολή των συντάξεών τους αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 61 έως και τις 28/2/2021 και τα 62 από 1/3/2021 και εφεξής.

Με την νομοτεχνική βελτίωση η δεύτερη ημερομηνία παρατείνεται έως 1/3/2022, δηλαδή η αναστολή θα προκύπτει αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα 62 από

1/3/2022 και εφεξής.

Ειδικότερα η σχετική διάταξη προβλέπει μείωση του πέναλτι στο ήμισυ για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Δηλαδή η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί 60% που ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα οι συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά) θα χάνουν πλέον το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται. Ειδικά όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 61 ετών, διαφορετικά θα χάνουν το 30%.

Το εν λόγω όριο ηλικίας αυξάνεται από 1/3/2022 στο 62ο έτος της ηλικίας.

Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 12 Μαίου του 2016, εργάζονταν ήδη πριν από την ημερομηνία αυτή και συνεχίζουν αδιάκοπα να εργάζονται έως σήμερα. Επίσης όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη

. Όποιος έχει σύνταξη έως 871 ευρώ δεν χάνει τίποτα. Όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871. Η επικουρική καταβάλλεται ολόκληρη. (Όσοι είναι κάτω των 55 ετών χάνουν εντελώς την σύνταξη).

Όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια. Όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς την σύνταξη. Όσοι είναι πάνω από 55 και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.742 ευρώ δεν χάνουν τίποτα

Οι συνταξιούχοι που εξαιρούνται από το πέναλτι είναι:

- Συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κλπ. που έχουν μια μικρή αγροτική δραστηριότητα και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από αυτή την αγροτική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ θα απαλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ

- Αγροτών και συνεπώς από τον κόφτη της σύνταξής τους κατά 30% (στο προηγούμενο καθεστώς το πλαφόν ήταν 5.460€ για τους συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και απεριόριστο για τους παλαιούς).

- οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει και έως 24 ετών.

- οι αγρότες που συνεχίζουν εργαζόμενοι ως αγρότες

- ψυχικά ασθενείς - εξαιρούνται έως 31-10-2020 οι συνταξιούχοι οι οποίοι βάσει γενικών ή ειδικών διατάξεων εξαιρούντο των περικοπών της σύνταξής τους.

Με στέρηση της σύνταξης του για 12 μήνες θα τιμωρείται ο συνταξιούχος που εντοπίζεται να εργάζεται χωρίς να το έχει δηλώσει στο ταμείο του.

Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από τη κύρια σύνταξη και για την επικουρική.

Aλλιώς εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) (ν.δ/γμα 356/1974 Α90).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συντάξεις, Ποιοι, Κατρούγκαλου,syntaxeis, poioi, katrougkalou