Συντάξεις Ιουλίου: Ξεκίνησε η πληρωμή, αυξημένες οι 45.000 συντάξεις χηρείας

Στέλεχος του ΕΦΚΑ, αποκάλυψε στα Dikaiologitika News ότι οι συντάξεις χηρείας πληρώνονται τελικά αυξημένες με τις συντάξεις του Ιουλίου. Σήμερα ξεκινάει το μπαράζ πληρωμών στους συνταξιούχους για τις συντάξεις Ιουλίου

Πρόκειται για 45.000 συντάξεις χηρείας που ανάλογα με το ταμείο θα καταβληθούν σήμερα 25 Ιουνίου για ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

και 27 Ιουνίου για τα άλλα ταμεία. Όπως προβλέπει ο νόμος η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Σε μερίδα μάλιστα συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις ισχύουν από τις 17 Μαΐου όπου δημοσιεύθηκε ο νόμος σε ΦΕΚ επομένως οι συνταξιούχοι χηρείας θα πάρουν αναδρομικά τα ποσα που δικαιούνταν από τις συντάξεις Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους.

Οι πληρωμές ολοκληρώνονται την εβδομάδα των εκλογών με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

Αναλυτικά:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Ιουλίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα