Συνταγματική αναθεώρηση: Κλίμα πόλωσης στη Βουλή - «Αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ο Συνταγματικός νομοθέτης θέτει ως βασική προϋπόθεση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος το κλίμα συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης.

Όμως το πολωτικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απειλεί να τινάξει στον αέρα αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, με την δεσμευτικότητα της παρούσας βουλής προς την επόμενη και την διάλυση της βουλής από

την μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία αντιπαράθεσης.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται το απόγευμα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για την δεσμευτικότητα αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Έτσι, εγκρίθηκε μόνο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης η δυνατότητα να αναφέρεται στο ψηφοδέλτιο και η κατεύθυνση της αναθεώρησης. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, συνοψίζοντας το διάλογο που αναπτύχθηκε για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, μίλησε για σχετική δεσμευτικότητα τονίζοντας ότι τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο έχει η επόμενη Βουλή.

Τον «δρόμο» προς αυτή την κατεύθυνση είχε ανοίξει χθες από το βήμα της Βουλής, ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε πως ούτε η άποψη πως η παρούσα Βουλή είναι δεσμευτική είναι ορθή αλλά ούτε η άποψη ότι η παρούσα Βουλή προτείνει μόνον τα άρθρα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει στην άποψη πως η «κατεύθυνση» των άρθρων που θα τεθούν προς αναθεώρηση πρέπει να δοθεί τώρα ώστε η επόμενη Βουλή που θα αναθεωρήσει να συμπεριλάβει το πνεύμα του νομοθέτη.

Αντίθετα, από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως υποχρέωση της παρούσας Βουλή είναι να προτείνει μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή κι όχι το περιεχόμενο τους.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει το άρθρο 32 που προβλέπει την αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές αποβούν άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα