Συνελήφθη ο ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Bitzlato για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στη φυλακή οδηγείται ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος των ψηφιακών νομισμάτων, Bitzlato Ltd, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της πάταξης των εγκλημάτων στον τομέα από τις ΗΠΑ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη σύλληψη του πλειοψηφικού μετόχου και συνιδρυτή

του ψηφιακού νομίσματος, Bitzlato Ltd του Χονγκ Κονγκ, Anatoly Legkodymov, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Legkodymov, αν και Ρώσος υπήκοος, ζει στην Κίνα και συνελήφθη στο Μαϊάμι. Εντός της ημέρας αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή και να του ασκηθεί δίωξη για «μη εγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων».

Φέρεται η εταιρεία του, κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να είχε υιοθετηθεί μια πολιτική «ελάχιστης ταυτοποίησης» για τους πελάτες της, χωρίς να ζητείται «ούτε σέλφι, ούτε διαβατήριο» για τη χρήση των υπηρεσιών, καθιστώντας τη «ασφαλές λιμάνι για εγκληματικούς πόρους».

Η εταιρεία φέρεται να διενεργούσε σχεδόν όλες τις συναλλαγές της μέσω της Hydra Market, μιας ρωσόφωνης πλατφόρμας στο dark web, η οποία διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και γερμανικών αρχών, καθώς θεωρείται ως η μεγαλύτερη πηγή παράνομου ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων.

Η Hydra Market, που λειτουργούσε από το 2015, πωλούσε επίσης ναρκωτικά και πλαστά έγγραφα.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Legkodymov γνώριζε ότι οι πελάτες του χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες για να κάνουν παρανομίες. Σε ένα μήνυμά του μάλιστα παραδεχόταν ότι ήταν «απατεώνες».

Το εν λόγω κρυπτονόμισμα, κατά το Coindesk.com προσέφερε υπηρεσίες peer-to-peer και φιλοξενούσε «πορτοφόλια» εγκληματιών που αγόραζαν και πουλούσαν παράνομα αγαθά.

Η FinCEN υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η εταιρεία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο χειρισμό παράνομων συναλλαγών για φορείς ransomware στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η εν λόγω δίωξη αποτελεί μια «νίκη» για τη συνολική δράση των ΗΠΑ εναντίον των συγκεκριμένων εγκλημάτων και αποτελεί την πρώτη μεγάλη ενέργεια από το Εθνικό Δίκτυο Επιβολής Κρυπτονομισμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η δράση, έγινε σε συνδυασμό με το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και τις ξένες αρχές.

Το τμήμα για τα Οικονομικά Εγκλημάτα του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι έχει απαγορεύσει ορισμένες διαβιβάσεις κεφαλαίων, που εμπλέκουν το Bitzlato από οποιοδήποτε καλυμμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αφού χαρακτήρισε το εν λόγω κρυπτονόμισμα ως «ξέπλυμα χρήματος» που σχετίζεται με ρωσική παράνομη χρηματοδότηση.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται να έχει επεξεργαστεί συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αξίας 4,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 3 Μαΐου 2018.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ιστότοπος του Bitzlato «κατέβηκε» και αντικαταστάθηκε από μια ειδοποίηση που έλεγε ότι η υπηρεσία είχε κατασχεθεί από τις γαλλικές αρχές «ως μέρος μιας συντονισμένης διεθνούς δράσης επιβολής του νόμου».

{https://www.youtube.com/watch?v=a6hb79pNbUc}

#ΞΕΠΛΥΜΑ #ΜΑΥΡΟ_ΧΡΗΜΑ #ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ #ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ #ΗΠΑ #ΡΩΣΙΑ #ΚΙΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα