Συνεχίζεται ο πόλεμος ΥΠΕΣ - ΣΥΡΙΖΑ για την καμπάνια ενημέρωσης για την ψήφο των αποδήμων

Το κρίσιμο ερώτημα όμως που θέτει ο κ. Ζαχαριάδης είναι αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν το ξέρουν. Η αλήθεια είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκονται και να προκηρυχθούν, δεν θα το καταλάβουν.

Σε απάντηση της δήλωσης του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει τα εξής:

Επειδή ο κ. Ζαχαριάδης εξακολουθεί και σήμερα να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει - και γράφουμε «παριστάνει»

γιατί θα ήταν όντως ανησυχητικό να μην καταλαβαίνει - εκ περισσού επανερχόμεθα για να του λύσουμε τις δήθεν απορίες.

Ουδεμία διαδικασία εξπρές ακολουθήθηκε για την επιλογή του αναδόχου, αλλά αντιθέτως εφαρμόστηκε η διαδικασία του άρθρου 21 του νόμου 4648/2019 με τίτλο «Ενημέρωση εκλογέων που διαμένουν στην αλλοδαπή», ο οποίος είναι ο νόμος που ρύθμισε συνολικά τα ζητήματα διευκόλυνσης άσκησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων εκλογέων που βρίσκονται εκτός επικράτειας και υπερψηφίστηκε και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, δεν υπάρχει διαδικασία εξπρές και δεν θα μπορούσε και να ακολουθηθεί οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πλην της ρητώς οριζόμενης στον σχετικό νόμο.

Εάν κάναμε αυτά που μας προτείνει ο κ. Ζαχαριάδης, θα παραβιάζαμε τον νόμο, κάτι που κατανοούμε ότι είναι σύνηθες για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ας μας επιτρέψει να αντισταθούμε στην προτροπή του να παρανομήσουμε.

Σε σχέση με τον διακομματικό έλεγχο της ενημερωτικής καμπάνιας, να θυμίσουμε ότι η ειδική Διακομματική Επιτροπή του άρθρου 2 παράγραφος 6 του νόμου 4648/2019 αφορά στην εξέταση ενστάσεων σχετικών με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διερωτώμεθα δε, τι είδους διακομματικός έλεγχος μπορεί να υπάρξει σε μία διαγωνιστική διαδικασία; Εννοεί ο κ. Ζαχαριάδης ότι παρά την ύπαρξη προσκλήσεων, υπηρεσιακής επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού της κατακύρωσης στον μειοδότη, κάποια διακομματική συναίνεση θα έκανε κάτι διαφορετικό; Με δυο λόγια θα συμφωνούσαν όλα μαζί τα κόμματα σε ποιον θα αναθέσουν το έργο παραβιάζοντας τη νόμιμη διαδικασία;

Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοια τα συνηθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη μαρτυρούν η υφισταμένη ποινική δίωξη εις βάρος ενός πρώην Υπουργού τους και η πρόταση για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης εις βάρος άλλου Υπουργού τους.

Οι ανακοινώσεις δε αυτές, είναι άκρως προσβλητικές για υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών που ευδοκίμως και με ακεραιότητα εκτελούν τα καθήκοντά τους, υπηρετώντας αδιαλείπτως σε διαφορετικές διαδοχικές κυβερνήσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως που θέτει ο κ. Ζαχαριάδης είναι αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν το ξέρουν.

Η αλήθεια είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκονται και να προκηρυχθούν, δεν θα το καταλάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι μαίνεται από χθες ο πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τη καμπάνια ενημέρωσης για την ψήφο των αποδήμων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί το αρμόδιο υπουργείο ότι ενέκρινε με απευθείας ανάθεση 3 εκατομμυρίων ευρώ την οργάνωση της σχετικής καμπάνιας στην εταιρεία «FRANK and FAME».

«Όλως τυχαίως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στενή σχέση με τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό, αφού είναι αυτή που είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019».

Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Ζαχαριάδη

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το γραφείο τύπου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να απαντήσει επιτέλους στα κρίσιμα ερωτήματα:
➢ Ποιος ο λόγος για τις διαδικασίες - εξπρές σε σχέση με την ενημερωτική καμπάνια για τους Έλληνες του εξωτερικού;
➢ Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί μιας ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας; Ποιο είναι το επείγον του θέματος; Έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν το ξέρουμε;
➢ Γιατί δεν τηρήθηκε η δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου για διακομματικό έλεγχο της ενημερωτικής καμπάνιας;
➢ Ποια είναι η σχέση της αναδόχου εταιρείας με τις προεκλογικές καμπάνιες της ΝΔ;
➢ Τελικά ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για την νέα απευθείας ανάθεση; Ο κ. Βορίδης, ο κ. Πέτσας ή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης;

Ας το καταλάβουν καλά οι κυβερνώντες της ΝΔ:

Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι τους. Τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, είναι χρήματα του Ελληνικού λαού.
Ας σταματήσουν επιτέλους το τσουνάμι των απευθείας αναθέσεων και των προσχηματικών διαδικασιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα που μετά από δεκαετίες, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης άνοιξε το δρόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με κάθε μέσο στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση τους, ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να ανεχθούμε αδιαφανείς διαδικασίες και πελατειακές πρακτικές. Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζεται, ΥΠΕΣ - ΣΥΡΙΖΑ,synechizetai, ypes - syriza