Συνάντηση των δικηγορικών συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης - Τα θέματα που συζητήθηκαν

Ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη και στο Δικηγορικό Σώμα τέθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αναφορικά με την απαιτούμενη συνεργασία που χρειάζεται να έχουν, ενώ από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Βερβεσό και τα μέλη της Συντονιστικής έθεσαν τ ακόλουθα ζητήματα:

1) Η αναγκαία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης μετά την έκδοση της αρ. 34/2018

απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

2) Τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την παροχή Νομικής Βοήθειας και ιδίως η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αμοιβών.

3) Η προώθηση θεσμικών μεταβολών για την ενθάρρυνση της διαιτησίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους στο πλαίσιο της προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.

4) Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice), σε όλο το εύρος των διαδικαστικών ενεργειών στην Πολιτική και Διοικητική Δίκη με έμφαση στην ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικογράφων (συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων και των σχετικών) και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων με προσωποποιημένη πληροφόρηση των δικηγόρων.

5) Οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

6) Η τροποποίηση του άρθρου 340 παρ. 1 του ΚΠΔ , προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των ποινικών δικών χωρίς την παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης που απάδει στην Συνταγματική και Διεθνή δικαιοταξία.

7) Η πρόβλεψη:

α) ενιαίου γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην τακτική διαδικασία για παράσταση και προτάσεις

β) γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην περίπτωση πρόσθετων λόγων αναίρεσης στην ποινική δίκη.

8) Η επιβαλλόμενη αύξηση του ύψους των αμοιβών των δικηγόρων του Δημοσίου, που σήμερα προβλέπονται σε ύψος υπολειπόμενο των ελαχίστων ποσών του Παραρτήματος Ι του Κώδικα Δικηγόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση, Δικαιοσύνης -,synantisi, dikaiosynis -