Συνάντηση Παυλόπουλου με Χίγκινς: Διπλό μήνυμα προς Άγκυρα και Σκόπια

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μάικλ Ντ. Χίγκινς.

Ο ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς βρίσκεται στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και τώρα βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διπλό

μήνυμα προς Άγκυρα και Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά τις κάμερες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μάικλ Ντ. Χίγκινς. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάψει τις προκλήσεις, καθώς και ότι οι Συνθήκη δεν έχει γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και το όποιο νέο όνομα να μην έχει ίχνη αλυτρωτισμού, αλλίως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ειδικότερα, για το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η Ελλάδα επιδιώκει την πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του ονόματος. Το όνομα που χρησιμοποιείται σήμερα έχει ρίζες αλυτρωτισμού και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Πρώτον να αλλάξει το Σύνταγμα τους και όποιο όνομα επιλεγεί να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού σε θέματα εθνότητας, συνόρων ή γλώσσας. Όταν προσαρμοστούν στο διεθνές κεκτημένο και στην ιστορία εμείς εδώ είμαστε. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία.»

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα