Συναγερμός στον Έβρο: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν - Τι θέλει και τι θα ζητήσει η Αθήνα (βίντεο, εικόνες)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και γι' αυτόν τον λόγο το απόγευμα της Παρασκευής (20/08) στις 19:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

και τις μεγάλες προσφυγικές ροές που αναμένονται από τη χώρα, καθώς οι ταλαιπωρημένοι πολίτες της προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθέτως τον Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν, πλέον, την Καμπούλ και πολλές περιοχές του συγκεκριμένου κράτους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Αθήνα εκτιμά ότι το τηλεφώνημα είναι απαραίτητο προκειμένου οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις και να εκτιμηθεί η κατάσταση. Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα το «πρόβλημα» των μεταναστευτικών ροών είναι κοινό για Ελλάδα και Τουρκία και από τη στιγμή που οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική γειτονιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού.

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής επικοινωνίας που θα διεξαχθεί ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν θα γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Η Ελλάδα σημειώνει με νόημα ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα χερσαία, όσο και τα θαλάσσια σύνορά της καθώς δεν θέλει να ξαναδεί σκηνές, όπως εκείνες του 2015.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παραμένει σε συνεχή επαφή με την Ευρώπη και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία ενιαία γραμμή στο θέμα του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (18/08) στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έγινε αξιολόγηση των γεγονότων, με προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή εγκλωβισμένων. Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση στις πύλες εισόδου

Η κυβέρνηση τονίζει ότι θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εργαλειοποίηση για δεύτερη φορά του μεταναστευτικού από την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης (19/08) ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης στον Έβρο: «Τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»

Από τον φράκτη στον Έβρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισαν πως τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο, επισκέφθηκαν οι δυο υπουργοί. Στη συνέχεια βρέθηκαν στο Χειμώνιο, έδρα του Τμήματος Συνοριακής Φύλσξης Ορεστιάδας. Συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη τον Διοικητή του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και τον Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ Πασχάλη Συριτούδη.

Ενημερώθηκαν για το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης συνόρων και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Μετά την επιθεώρηση του φράχτη και των μέτρων για την προστασία των συνόρων, οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή ασφαλείας, ενόψει μίας πιθανής μεταναστευτικής ροής μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συνόρων. Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, δουλειά και ετοιμότητα. Αποδείχθηκε πως όλα αυτά υπάρχουν».

Μιχάλης Χρυσοχοιδης

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις. Ωστόσο, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις».

«Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίας των ανθρώπων, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να προκύψουν». Σύμφωνα με τον υπουργό, η εντολή του πρωθυπουργού είναι ότι «αποτελεί απόφασή μας η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις».

{https://youtu.be/Gne2jCRoYYs}

Πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρώπη ο Ερντογάν

Την ώρα που Ελλάδα και Ευρώπη καλούν την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν με βάση την Κοινή Δήλωση για το προσφυγικό, ο Ερντογάν πετάει προκλητικά το «μπαλάκι» δείχνοντας τις προθέσεις του.

«Η Ευρώπη όχι μόνο παραβιάζει τους διεθνείς νόμους αλλά γυρίζει την πλάτη και στις ανθρωπιστικές αξίες. Η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος, ευθύνη ή υποχρέωση να γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για σήμερα Παρασκευή (20/08) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ερντογάν: «Αν οι Ταλιμπάν χτυπήσουν την πόρτα μας για διάλογο θα την ανοίξουμε»

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι πρόθεση της χώρας του είναι να συνομιλήσει μαζί τους, εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής (20/08) ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επιμένει στην πρόθεσή του να αναλάβει η χώρα του τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, επεσήμανε ότι «αν [οι Ταλιμπάν] χτυπήσουν την πόρτα μας, θα την ανοίξουμε για διάλογο. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν. Έχουμε επενδύσεις εκεί».

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1428683953905471495?s=20}

Στη συνέχεια ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του τόσο προς τη Δύση όσο και προς τις μουσουλμανικές χώρες, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Η Ρωσία επενέβη, όπως και οι ΗΠΑ, αλλά καμία χώρα στη συνέχεια δεν πραγματοποίησε επέμβαση με υγιείς σκοπούς. Όλες οι χώρες προσέγγισαν το Αφγανιστάν με στρατούς και όπλα. Τώρα, το Αφγανιστάν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, αν και η στάση των Ταλιμπάν είναι ξεκάθαρη. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «καταβάλλει την αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Δε θα γίνουμε αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης»

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων στην Ευρώπη», και χαρακτήρισε ψέμματα της αντιπολίτευσης ότι στην Τουρκία βρίσκονται ενάμιση εκατομμύριο Αφγανοί: «Η αντιπολίτευση λέει πως η Τουρκία έχει δεχτεί 1,5 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά βήματα για να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε ότι «έχουμε επίγνωση της αναταραχής που έχει προκληθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να φιλοξενεί τόσο πολλούς πρόσφυγες και να αντιμετωπίζει τόσο λίγα προβλήματα ασφάλειας».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «φυσικά, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα χωρίς αξιώσεις, όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει, να βγει και να ενεργήσει όπως θέλει. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους, τους κανόνες και την τάξη αυτής της χώρας να επιδεικνύουν συμπεριφορές που θα προκαλέσουν χάος. Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Ο νόμος ισχύει για όλους στη χώρα μας. Οι καλεσμένοι μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, δεν κλείνουμε τα μάτια σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για την βρώμικη ατζέντα τους», επεσήμανε. Ο Ερντογάν είπε ότι «το κράτος μας είναι πρωτίστως υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ευημερία των 84 εκατομμυρίων πολιτών του. Από την άλλη, δεν είμαστε μια κοινωνία που σκέφτεται μόνο τον εαυτό της και γυρίζει την πλάτη σε αυτούς που έρχονται στην πόρτα της».

Αφγανιστάν: Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Κυριακή

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πλήθη συνεχίζουν, όμως, να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο, καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

(πληροφορίες από OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
αθηνα, επικοινωνια, ερντογαν, ελλαδα, κυσεα, υπουργοι, γεεθα, αμθ, χρυσοχοιδης, νέα, χρεος, νατο, twitter, ρωσία, ηπα, reuters, απε-μπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αφγανισταν, γεεθα, δουλεια, εδρα, ηπα, θεμα, σφαιρα, ψεμα, ωρα, reuters, αγκυρα, αεροδρομιο, αμθ, απε, ατζεντα, αφγανοι, βρισκεται, γειτονια, γινει, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, εγρηγορση, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, επενδυσεις, ερχονται, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κυμα, κυσεα, λογο, ματια, μηκος, μητσοτακης, νατο, νοημα, πεμπτη, πιθανοτητες, προβληματα, πορτα, πυλες, ροες, συνεχεια, σειρα, σκηνες, σχεδιο, ταλιμπαν, τουρκια, υγιεις, φορα, χαος, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, χωρα, κυριακη, οργανα
Τυχαία Θέματα
Συναγερμός, Έβρο, Επικοινωνία Μητσοτάκη, Ερντογάν -, Αθήνα,synagermos, evro, epikoinonia mitsotaki, erntogan -, athina