Συναγερμός στην κυβέρνηση μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για το προσφυγικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσαν στην κυβέρνηση η αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13:45. To Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας συγκλήθηκε εκτάκτως, έπειτα από τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία 24ωρα στα ελληνικά νησιά.

 

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των από τα

τουρκικά παράλια από τη μία και η αποσυμφόρηση που γίνεται με αργούς, από την άλλη είναι αυτές που έχουν κάνει τα κέντρα στα νησιά να ασφυκτιούν.
Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά 5.044 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί – πιο συγκεκριμένα οι 2.484 – αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου.

Οργανώσεις και τοπικοί φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους πως το νησί θα ζήσει και πάλι στιγμές όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, οι οποίες είχαν μεταδοθεί διεθνώς. Τότε που οι περίπου 9.000 «εγκλωβισμένοι» της Μόριας ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα απαραίτητα, τότε που μία τουαλέτα αντιστοιχούσε σε 60 ακόμη και 100 άτομα και που οι φιλοξενούμενοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, περίμεναν με τις ώρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε αυτό είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτούς που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να φιλοξενήσει.  Πλέον το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός στην Ευρώπη με πληθυσμό που ξεπερνά τις 10.000 ανθρώπους ενώ επισήμως οι προδιαγραφές του είναι για τη φιλοξενία 3.000 ανθρώπων.

Την Πέμπτη, στη Μυτιλήνη, 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ. Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία περισυλλογής τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από χτες επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος

Και όλα αυτά εν μέσω Τουρκικών πιέσεων καθώς χθες, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μελούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησαν την Ευρώπη για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν, προειδοποιώντας για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από τη Συρία.

Ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστευτικών ορών αντιπροσωπεύει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας και ΕΕ-Άγκυρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό τόσο για την διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες για το προσφυγικό.

Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων από την Τουρκία.

Ο υπουργός υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά το προσφυγικό.

Το γεγονός ότι κλήθηκε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης και του έγιναν συστάσεις για το προσφυγικό, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά και να καθίσταται αδύνατη η διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα