Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατά Τουρκίας μέσω East Med με... υπογραφή Τραμπ

Αρχές του νέου χρόνου θα υπογραφεί με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό East Med, ως συλλογική απάντηση στην επιθετικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med, που καθυστερούσε

αρκετούς μήνες λόγω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων αλλά σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετά από πίεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα προχωρήσει γρήγορα.

Συγκεκριμένα ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός sigmalive ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. Σύμφωνα με το sigmalive, σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως τη μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της Ε.Ε και μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία..

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα