Συμφωνία με τα Σκόπια: Αντιδράσεις για τη γλώσσα και την υπηκοότητα - Η πρόταση μομφής και η νομιμοποίηση

Διχάζει η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για γλώσσα και υπηκοότητα. Η ΝΔ ετοιμάζει πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά εάν δεν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και η κυβέρνηση σκέφτεται πως θα οργανώσει την προ ημερησίας συζήτηση

Για ιστορική νίκη κάνει λόγο η

κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ για το «Βόρεια Μακεδονία».

Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το όνομα που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), χωρίς ωστόσο η πΓΔΜ, να έχει οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία ή απαίτηση στο μέλλον όσον αφορά τον όρο Μακεδονία.

Η νέα ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία περιγράφεται ως Severna Makedonija στη γλώσσα των Σκοπιανών και ως North Macedonia στα αγγλικά.Η υπηκοότητα δεν θα είναι βορειομακεδονική, καθότι το όνομα της ιθαγένειας είναι παράγωγο της κρατικής ονομασίας. Θα είναι «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia».

Επί της ουσίας οι όροι “Μακεδονία” , “Μακεδόνας” και “Μακεδονικός” στο μέλλον θα παραπέμπουν στο γειτονικό κράτος και όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή, οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονται με τη σφραγίδα και της Ελλάδας «Μακεδόνες». Έτσι θα αναφέρονται και στα διαβατήρια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το όνομα στη σλαβική γλώσσα που την διαχωρίζει από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των Σκοπίων, ανακοίνωσε σε πανηγυρικό κλίμα τη συμφωνία, με τον Ζόραν Ζάεφ να καλεί την αντιπολίτευση για ψήφιση και στήριξη της συμφωνίας.

«Έρχεται μια καλύτερη εποχή για την χώρα. Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε γενναία και τολμηρά. Τολμήσαμε επειδή δεν θέλαμε ήττες. Επιλέξαμε το μέλλον. Έχουμε μια ιστορική, αιώνια λύση. Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, και επιλύουμε μια διαμάχη 25 ετών και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση » ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Οπως ήταν φυσικό η επιβεβαίωση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα. Από πλευρά της η ΝΔ είχε δηλώσει καιρό τώρα την αντίδρασή της σε ένα όνομα που θα φέρει τον όρο Μακεδονία.

Με νέα ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποχώρηση σε γλώσσα και εθνότητα καλώντας τον Τσίπρα να μην ψηφίσει την συμφωνία ενώ παράλληλα ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Κίνημα Αλλαγής περιμένει το κείμενο της συμφωνίας για να πάρει θέση ενώ δηλώνει ανοιχτό σε λύση για το Σκοπιανό.

Ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ήδη πριν τις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Το ΚΚΕ λέει όχι στη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να μην υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα μακεδονικές ενώσεις ετοιμάζουν συλλαλητήρια αλλά και κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες με στόχο, όπως λένε, ακόμη και να ματαιώσουν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται ενώ από την πλευρά του ο διεθνής Τύπος χαιρετίζει την συμφωνία Ζάεφ - Τσίπρα.

Τι προβλέπει ο κανονισμός - Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Η ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ τονίζουν οτι ακόμα και σήμερα αυτή την κακή συμφωνία η κυβέρνηση δεν την έχει δώσει στα ελληνικά κόμματα να την μελετήσουν ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να την υπογράψει. Θυμίζουν ακόμα οτι το 2015 ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε φέρει μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου τομ θέμα στη Βουλή και ζήτησε την έγκριση των 300 γιά να διαπραγματευτεί ,παρόλο που στο τέλος πέταξε στα σκουπίδια και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αρα, λένε , δεν μπορεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να κάνει διαφορετικά σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Εως αύριο το μεσημέρι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής με την οποία θα φέρει προ των ευθυνών του και το ΚΙΝΑΛ στο οποίο δεν υπάρχει ενιαία στάση και ταλαντεύεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα