Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο το νέο προϋπολογισμό

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αποτυπώθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την πρώτη συνεδρίαση για το νέο προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός μας έχει τρεις στόχους πρώτον να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη δεύτερον να στηριχτεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών τρίτων να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της κοινωνικής προστασίας» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης φέτας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει την χώρα προκειμένου να μην κατρακυλήσει ξανά στα μνημόνια. Κάνοντας λόγο για τον πρώτο μετάμνημονιακο προϋπολογισμό που κατάφερε να συντάξει η κυβερνηση τόνισε πως «ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων όπως έλεγε η αντιπολίτευση αλλά περιλαμβάνει και ένα σημαντικό μέρος αντιμέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί έως το 2022”.

Σφοδρή κριτική στην κυβερνηση για τον προϋπολογισμό επιφύλαξε η αντιπολίτευση κατα την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που επιδιώκει η κυβέρνηση κι ευελπιστεί πως θα επιτύχει μέσω τηςανάπτυξης και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

« Η κυβερνηση έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσει ένα υπέρ πλεόνασμα υπερφολογει τους πολίτες και στερεί την ρευστότητα απο την πραγματική οικονομία» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση των φόρων» μονιμως αποτυγχάνει παταγωδώς στην ανάπτυξη. Ο ίδιος χαρακτήρισε προεκλογικό τον νέο προϋπολογισμό προσθέτοντας ότι κυριαρχείται απο τον κομματισμό που χαρακτηρίζει την κυβερνηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ήταν ο “προϋπολογισμός της αυταπάτης”, ο δεύτερος ήταν ο “προϋπολογισμός της ιδεοληψίας”, ο τρίτος του “στεγνώματος της οικονομίας” και ο τέταρτος που κατέθεσε τώρα είναι ο «νέομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός και καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης ενόψει των επικείμενων εκλογών». Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση μέσω της φορολογίας ενώ έχει πάρει 10 από τον έλληνα πολίτη για να του επιστρέψει το ένα και σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής ακόμα και αυτό το ένα που του επιστρέφει δεν θα έχει καθόλου αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία καθώς διανέμεται με λάθος σύνθεση. Σχετικά με την μη περικοπή συντάξεων αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε υπερψηφίσει την περικοπή των συντάξεων στη συνέχεια την αναιρεί θυμίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει 21 περικοπές των συντάξεων. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι οφειλές των πολιτών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με το τέλος του 2014.

«Η βαριά κληρονομιά των μνημονίων, που είναι η υπερφορολόγηση, σκιάζει και αυτόν τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο εισηγητής της δημοκρατική συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πιο ακραία μορφή λιτότητας από τα υπερπλεονάσματα που έχει υπογράψει ο κύριος Τσίπρας». « Η φορολόγηση που επιβάλει κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδικη γιατί την πληρώνουν οι λίγοι φορολογούμενοι ενώ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης παραγράφονται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε. Επισης χαρακτηρισε ανέφικτο και πλασματικό τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό υποστηριζοντας ότι η κυβερνηση συνέταξε εναν προυπολογισμο με παροχές και προσλήψεις χωρίς να νοιάζεται αν θα υλοποιηθεί. «Τα μνημόνια δεν τελείωσαν όπως λέει κυβέρνηση τα μέτρα είναι εδώ ενσωματωμένα σωρευτικά στα κονδύλια του προϋπολογισμό καθαρή έξοδος δεν υπάρχει η δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος για τα πολλά επόμενα χρόνια είναι ένα μείγμα συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών που όμοιες τους κανείς δεν τόλμησε να εφαρμόσει» συμπλήρωσε.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία και γενικότερα στην οικονομία ολοενα και θα χειροτερεύει έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Σχετικά με την μη περικοπή των συντάξεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να παγώσει το κόψιμο των συντάξεων ανέστειλε μία σειρά κοινωνικών παροχών ύψους 1,7 δις ευρώ. «Ματώνεται τον λαό με τα πρωτογενή πλεονάσματα για να φόροαπαλλάξετε τους πλούσιους επιχειρηματίες κάνοντας έτσι ακόμα πιο ταξικό το φορολογικό μας σύστημα» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι αυτή η ταξική κυβερνηση κάνει φτωχότερους τους φτωχούς και πλουσιότερους τους πλούσιους. Επίσης συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση συντηρεί τον εργασιακό μεσαίωνα που βρηκε απο τους προκατόχους της οι προκάτοχοί καθώς σήμερα ένας στους τέσσερις εργαζόμενος αμείβεται με λιγότερα από 500 € το μήνα ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που ευαγγελίζεται πως έφτιαξε η κυβέρνηση αποτελούν θέσεις εκ περιτροπής εργασίας και ημιαπασχόλησης.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε για πρώτη φορά να μειώσει σημαντικά την ανεργία την οποία είχε φτάσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. «Η Ελλάδα με το τέλος του μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, διασφάλισε παράλληλα και μία δέσμη μέτρων ελαφρύνσης του δημόσιου χρέους που πλέον το καθιστούν βιώσιμο» συμπλήρωσε. Σχετικά με την μη περικοπή των συντάξεων τόνισε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους θεσμούς και τελικά τους έπεισε για την μία αναγκαιότητα του μετρό ενώ η αντιπολίτευση που καταστροφολόγουσε για το αντίθετο θα πάρει την απάντηση της από τους πολίτες στην κάλπη.

«Οι τράπεζες έχουν χάσει σχεδόν το 60% της αξίας τους κι αναζητούν τρόπο για να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια» τόνισε ο Γιώργος Αμυράς απο το Ποταμι. «Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι κατέθεσε τον πρώτο μετά μνημονιακό προϋπολογισμό επί της ουσίας όμως αντιγραφή με αυτόν όλα τα στραβά του κομματικού παρελθόντος» δήλωσε χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό κρυφομνημονιακο και αντιαναπτυξιακό. Μάλιστα υπενθύμισε πως πέρυσι τέτοια εποχή ο κ. Τσακαλώτος έλεγε πως φέτος θα έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις που θα πρέπει να τις περνάμε από φίλτρο προκειμένου να επιλέγουμε τις πιο αποδοτικές σχολιάζοντας με νόημα πως ακόμα περιμένουμε
Ο Δημήτρης Καβαδελλας απο την Ενωση Κεντρωων υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο νέο προϋπολογισμό προέρχεται αφενός από την υπερφορολόγηση και αφετέρου επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες. «Κομπάζετε ότι βγήκατε από το τρίτο μνημόνιο όμως ο ελληνικός λαός βλέπει στην τσέπη του πως δεν ισχύει αυτο» συμπλήρωσε. «Είστε μία κυβέρνηση φόρων, πλειστηριασμών και αυταπάτης» τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα