Στροφή Τσίπρα στην κοινωνική ατζέντα

Να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και να φέρει στο επίκεντρο της το ζήτημα της οικονομίας και συγκεκριμένα τη διανομή του εισοδήματος επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από την πρώτη βδομάδα προεκλογικής περιόδου, στην οποία κυριάρχησαν οι φράχτες του Έβρου και της Μυκόνου, οι βίλες της Πάρου και της Τήνου και οι παλαιότερες αναρτήσεις του ράπερ Μιθριδάτη…

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου φέρεται να

μην είναι καθόλου ευχαριστημένη με αυτή τη θεματολογία, εκτιμώντας ότι οι «σκυλοκαυγάδες» για θέματα που δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, με δεδομένη, δε, τη μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι βοηθούν τη ΝΔ να αποφύγει μια συγκροτημένη αποτίμηση των κυβερνητικών της πεπραγμένων, αλλά και την προγραμματική αντιπαράθεση για την επόμενη τετραετία.

Εργαζόμενοι, μεσαία τάξη και συνταξιούχοι

Επιχειρώντας, λοιπόν, πλήρη ανατροπή αυτού του βραχυκυκλωμένου προεκλογικού σκηνικού, το οποίο απέχει κατά πολύ από τις αγωνίες των πολιτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει στη ρητορική του τα πιο καυτά ζητήματα για τις ζωές των εργαζομένων, τα μεσαίας τάξης, και των συνταξιούχων, δηλαδή την αύξηση των μισθών, τη μείωση της φορολογίας, τις συντάξεις καθώς και τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας που επιχειρεί να προσδώσει στις δεσμεύσεις του ο κύριος Τσίπρας είναι η δήλωση πως «την αδικία δεν μπορεί να τη βαστάξει κανείς, ούτε δεξιός ούτε αριστερός ούτε κεντρώος».

Αλλαγή για να ζήσουμε καλύτερα

Σε αυτή την κατεύθυνση, έγιναν εκτενείς και επικεντρωμένες αναφορές του κυρίου Τσίπρα μέσα στο σαββατοκύριακο. «Θα έρθουμε να μειώσουμε φόρους, να αποκαταστήσουμε αδικίες για εργαζόμενους, μεσαία τάξη και συνταξιούχους που εξαπατήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, επιχείρησε να περιγράψει τα βασικότερες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης λέγοντας πως «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη». Η στροφή, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα στην κοινωνική ατζέντα, πέρα από το σύνθημα της «Δικαιοσύνης Παντού», που έχει τεθεί ως ζήτημα αξιοπρέπειας εδώ και μήνες, επιχειρείται να τεθεί, επιπλέον και ως το πρόταγμα για «πολιτική αλλαγή που σημαίνει ελπίδα να ζήσουμε καλύτερα», όπως ο ίδιος τόνισε.

Αύριο οι δεσμεύσεις Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια

Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει αύριο τις δεσμεύσεις του για τα κόκκινα δάνεια, η οποία περιλαμβάνει εξωδικαστική πλατφόρμα συμβιβασμών, υποχρεωτικότητα για τους δανειστές, δικαστική προστασία για τους ευάλωτους και έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη μείωση των δόσεων των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, σε σχέση με τις τράπεζες, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο στα τεράστια κέρδη τους εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, ξεκαθαρίζοντας: «Είσαι κυβέρνηση, δεν τσακώνεσαι, νομοθετείς, αποφασίζεις, βάζεις του όρους». Δεδομένου ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει πάρει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, τις οποίες η ΝΔ φαίνεται να έχει υποβαθμίσει, με τη ρητορική της περί «μπαταχτσήδων», στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους καταβολές, αναμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιμένουν οι πολίτες για το Νερό

Τέλος, παρά τις διαβεβαιώσεις τις ΝΔ για τη μη ιδιωτικοποίηση του Νερού, οι πολίτες φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτό το ενδεχόμενο, όπως αποδείχθηκε από την τεράστια συμμετοχή στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώθηκε με σύνθημα τον δημόσιο χαρακτήρα του εν λόγω αγαθού. Από την Κουμουνδούρου βλέπουν πολύ θετικά την κινηματική ενεργοποίηση του κόσμου, εκτιμώντας ότι αναδεικνύει την κοινωνική ατζέντα του. Επίσης, από την Κουμουνδούρου, υπενθύμιζαν τις παλιότερες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη σχετικά με την ανάγκη να μπουν στρατηγικοί επενδυτές στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ #ΚΟΚΚΙΝΑ_ΔΑΝΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα