Στουρνάρας: «Ο λογαριασμός βγαίνει, αν συνεχίσει όπως ξεκίνησε η κυβέρνηση»

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην παρθενική εκπομπή της Όλγας Τρέμη «10», εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα και θα καταφέρει να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Αν συνεχίσει όπως έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση τότε ο λογαριασμός βγαίνει», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας,

επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν, όπως και το διαθέσιμο εισόδημα και η ανάπτυξη του 2020 τοποθετείται περί το 2,4%-2,5%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 εφάρμοσε πιο συνετή πολιτική την οποία επέτεινε και ανέπτυξε η υφιστάμενη κυβέρνηση.

Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, πριν που ήμουν υπουργός Οικονομικών και μετά διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και έτσι δεν είχαμε τις σχέσεις που θα έπρεπε». Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος γι’ αυτό.

Σε ερώτηση για το αν φοβήθηκε ότι το καλοκαίρι του 2015 θα βγαίναμε από το ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες της ΤτΕ ήταν ότι προετοιμαζόταν κάποιο σχέδιο μετάβασης σε νέο νόμισμα, ενώ εκτίμησε ότι η «στροφή» του κ. Τσίπρα έγινε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός συνειδητοποίησε την πραγματικότητα.

Όσον αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι αποτελεί μία «δοκιμασμένη λύση λόγω της εμπειρίας από την Ιταλία», ενώ σημείωσε ότι καλύπτει περίπου τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 75 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει προτείνει το δικό της σχέδιο το οποίο θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι μόλις ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του σχεδίου "Ηρακλής" . Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος είχε μπει στο συρτάρι από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ως τη «μεγαλύτερη κληρονομιά της κρίσης, μεγαλύτερη ίσως ακόμα και από το δημόσιο χρέος». Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν προήλθε από τις τράπεζες καθώς οι ισολογισμοί τους δεν ξεπέρασαν το 1%-1,5% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες έφτανε έως και το 7%.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τη φημολογία για συγχωνεύσεις τραπεζών λέγοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι είναι μόνο τέσσερις οι συστημικές τράπεζες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία» την υπόθεση Novartis. «Φάνηκε από τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο ότι δεν ήξεραν τι έκαναν».

Ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε και για το σκάνδαλο Novartis. «Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα», είπε, μεταξύ άλλων,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα