Στον ΟΟΣΑ η Αχτσιόγλου για το Φόρουμ «Νέα Στρατηγική Απασχόλησης»

Στο 2ο Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης του ΟΟΣΑ, που συνδιοργανώνουνστο Παρίσι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας κ’ Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και ταυπουργεία Εργασίας και Οικονομικών της Γαλλίας συμμετείχε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε στη

συζήτηση με αφορμή την δημοσίευση της “Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης του ΟΟΣΑ” και αντικείμενο την εφαρμογή της στα κράτη- μέλη, από κοινού με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας, Ισπανίας και Χιλής και τους υφυπουργούς Εργασίας του Καναδά και της Ισπανίας.

Η Υπουργός Εργασίας, στην τοποθέτησή της, χαιρέτισε το γεγονός ότι «η νέαστρατηγική απασχόλησης του ΟΟΣΑ βασίζεται στην αρχή μιας αγοράς εργασίαςχωρίς αποκλεισμούς και απέχει από πολιτικές απορρύθμισης».

Όπως εξήγησε, «ταμέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ύφεσης εν μέσω τηςκρίσης, στόχευαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τααποτελέσματα συντάραξαν τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία». «Αυτό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας «δεν ήταναπλά καταστρεπτικό, αλλά αποκαλυπτικό: μέσα σε 5 μόνο χρόνια, η ανεργίααυξήθηκε από το 11% στο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, γεγονός πουεπέδρασε αρνητικά στην καταναλωτική ζήτηση και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη,καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25%».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνησή μας έκανεστροφή 180 μοιρών: εστιάσαμε στην επαναφορά των συλλογικώνδιαπραγματεύσεων, που είχαν καταργηθεί από το 2012, και την θέσαμε ωςπροτεραιότητα, ακριβώς επειδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το κύριοεργαλείο για την αύξηση των μισθών, για μια αγορά εργασίας χωρίςαποκλεισμούς», και πρόσθεσε ότι «μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικέςπρωτοβουλίες και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μειώσαμετην αδήλωτη εργασία από το 20% στο 12%, μέσα σε 3,5 χρόνια κατορθώσαμε ναμειώσουμε την ανεργία από το 26,5% στο 18,9% και τώρα σχεδιάζουμε τηναύξηση του κατώτατου μισθού».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η πραγματική επίπτωση αυτών των αλλαγώνστην οικονομία της χώρας ήταν η δημιουργία περισσότερων από 300.000 νέωνθέσεων εργασίας και ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 1,5% του ΑΕΠ για πρώτη φοράμετά από μία δεκαετία» και τόνισε, τέλος, ότι «ένα καίριο συστατικό μιαςακμάζουσας οικονομίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας.

Είναι αδύνατον μία οικονομία να αναπτυχθεί ενόσω η κοινωνία βιώνει αναταραχέςκαι απόγνωση, εξαιτίας της ανισότητας και της αδικίας. Και αυτός ακριβώς είναι ολόγος που η προστασία της εργασίας είναι θεμελιώδης για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι αυτό που χρειάζεται για να ακμάσει η οικονομία σεμία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα».

Στο περιθώριο της Ημερίδας, η κ. Αχτσιόγλου είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Magdalena Valerio Cordero, η οποίαεπικεντρώθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που προωθούν και οι δύο Κυβερνήσεις για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και σε πλευρές της ασφαλιστικήςμεταρρύθμισης που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ισπανία το επόμενο έτος.

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον με τον Διευθυντή Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Stefano Scarpetta.

Αντίστοιχα, σε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας,Miguel Cabrita, τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύοχώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα