Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ : "Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζει τον εαυτό της"

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλντερμπεργκ μιλώντας σε Τούρκους Δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι "αρκεί να κοιτάξει κανείς στο χάρτη για να καταλάβει τη σημαντική θέση που έχει η Τουρκία".

"Το Νάτο" σημείωσε ο Στόλντερμπεργκ "είναι ευγνώμων στην Τουρκία, καθώς είναι πολύτιμος σύμμαχος και φέρει εξέχουσα σημασία στην άμυνά του ΝΑΤΟ. Δεν παίρνουμε αποφάσεις χωρίς συγκατάθεση."

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

συνέχισε τονίζοντας ότι 28 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας. Διότι τον...βλέπουν. Αρκεί να κοιτάξει κανείς στον χάρτη και θα τον καταλάβει καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση όσον αναφορικά με το Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία αποτελεί, επιπλέον, χώρα- κλειδί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί.

Ακόμη, ο Γενς Στόλντερμπεργκ τόνισε ότι η Τουρκία παίζει καίριο ρόλο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. "Το ΝΑΤΟ" είπε "συνεργάζεται με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθούν λύσεις στο προσφυγικό. Η Τουρκία διαθέτει ισχυρό στρατό, ενώ εδώ και δεκαετίες ηγείται με εκατοντάδες στρατιώτες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

"Έχω δει με τα μάτια μου" συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ "τους Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Είναι όλοι τους επαγγελματίες και αφοσιωμένοι στον στόχο. Η Τουρκία, άλλωστε, αναμένεται να παίξει κύριο ρόλο στην Διακλαδική Δύναμη Κρούσης, όλοι οι σύμμαχοι το γνωρίζουν αυτό."

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αυτο-προστατεύεται

"Για εμένα είναι σημαντικό ΗΠΑ και Τουρκία να βρίσκονται σε επικοινωνία, ώστε συντονισμένα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη Βόρεια Συρία.[..] Το Νάτο δεν έχει κάποια λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως κάνουν άλλοι θεσμοί.[..] Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της, αλλά πρέπει να το κάνει αναλογικά του κινδύνου."

με πληροφορίες από Hurriyet

Keywords
Τυχαία Θέματα