Στο τραπέζι του υπ. Εργασίας οι αποφάσεις του ΣτΕ - Αναμένονται εξελίξεις για αναδρομικά, εισφορές και επικουρικές συντάξεις

Εκδόθηκαν οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ και βρίσκονται στα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας μελετά το σκεπτικό των αποφάσεων πάνω στο οποίο θα κινηθούν τόσο οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το νέο ασφαλιστικό όσο και τα ποσά των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους.

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικά τον τρόπο επανυπολογισμού και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκαν το 2016, τις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για

όσων έχουν πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου. 

Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει φρένο στην διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από τους νέους συνταξιούχους, καθώς κρίνει συνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων όπως προβλέπει ο Ν. 4387/16 όπου συγχωνεύονται όλες οι Μνημονιακές περικοπές. Δηλαδή κανένας ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αναδρομικά για διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης όσων απασχολούνται για περισσότερα από 30 και κυρίως 35 έτη, αποσύνδεση του εισοδήματος των μη μισθωτών από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προωθείται νέο καθεστώς επικουρικής ασφάλισης από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προβλέπουν τα εξής:

-Επικουρικές συντάξεις: Στον αέρα πλέον βρίσκονται όλες οι επικουρικές συντάξεις, νέες και παλαιές επανυπολογισμένες, ενώ 260.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές στην επικουρική τους το καλοκαίρι του 2016 δικαιούνται από την καταβολή της σύνταξης του ερχόμενου Νοεμβρίου και τα ποσά που έπαιρναν πριν τις περικοπές.
-Ποσοστά αναπλήρωσης: Ανατροπές έρχονται στις νέες κύριες συντάξεις, τόσο τις μελλοντικές όσο και αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με πολλά έτη ασφάλισης καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης που δείχνουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης κρίνονται αντισυνταγματικά (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις συντάξεων, όχι όμως αναδρομικά, για συνταξιούχους που έχουν ήδη λάβει σύνταξη με βάση το Ν.4387/16 , αλλά και για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με περισσότερα από 30 και κυρίως 35 έτη ασφάλισης.
-Εισφορές μη μισθωτών: Το ανώτατο δικαστήριο είπε «όχι» στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, κρίνοντάς τον αντισυνταγματικό σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Ειδικότερα έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ποσοστό είναι 6,67% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος αλλαγής του καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών αποσυνδέοντας από εισόδημα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα