Στο τραπέζι ο κατώτατος μισθός - Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους

Η διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία, με τους κοινωνικούς εταίρους να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους στην Επιτροπή Συντονισμού ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή ότι δεν πρόκειται να προσέλθει και να συμμετάσχει στην διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,

ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει η ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού έχοντας ως βάση διαπραγμάτευσης τα 751 ευρώ και χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφη την επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Πάντως η αυριανή συνάντηση ουσιαστικά ξεκινά τις συζητήσεις για την αύξηση και την διαμόρφωση ενός νέου κατώτατου που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στην συνέχεια η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης να ολοκληρωθούν το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018. Και το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να τελειώσει ως τις 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα για τους νέους έως 25 ετών, ενώ ο νέος κατώτατος που θα νομοθετηθεί θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα