Στο τραπέζι έξτρα δόση για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Μελέτη έδειξε ότι μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων της AstraZeneca, έως και 45 εβδομάδες, οδηγούν σε πιο ισχυρή ανοσοποιητικό αντίδραση κατά του κορονοϊού.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο της AstraZeneca ενισχύεται όταν χορηγηθεί μια τρίτη, ενισχυτική δόση, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη τέτοιων επαναληπτικών δόσεων.

Οι δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ακόμα και έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο παραμένει αβέβαιο πόσο αυτή η προστασία φθίνει με το πέρασμα των μηνών.

Οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τρίτη δόση όντως θα αποκαθιστούσε τη φθίνουσα άμυνα του οργανισμού αν χρειαζόταν, με παραγωγή αντισωμάτων και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.

Η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία εξετάζει 90 εθελοντές που έλαβαν τρίτη δόση, έδειξε ότι η η δόση αυτή όντως αυξάνει τόσο τα αντισώματα όσο και την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει για νέο γύρο εμβολιασμών από το φθινόπωρο.

«Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο ως ενισχυτική δόση, σίγουρα όμως τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Reuters η Τερέσα Λαμπ του Ινστιτούτου «Τζένερ» της Οξφόρφης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο η τρίτη δόση μπορεί να μην χρειαστεί, αφού ο αρχικός εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία από τα σημερινά στελέχη του κοροναϊού, επισήμανε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε ενισχυτική δόση αν ήταν απαραίτητο […] δεν έχουμε όμως καμία ένδειξη ότι όντως χρειάζεται» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλά επίπεδα προστασίας στον βρετανικό πληθυσμό, χωρίς ενδείξεις ότι η προστασία αυτή φθίνει, το να χορηγήσουμε τρίτη δόση την ώρα που άλλες χώρες έχουν μηδέν δόσεις θα ήταν απαράδεκτο» εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα