Στο τηλέφωνο Μπάιντεν - Πούτιν για το μέλλον της Ουκρανίας, «βροχή» οι οδηγίες κρατών για αποχώρηση των πολιτών τους

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν για τα στρατεύματα που συσσωρεύονται γύρω από την Ουκρανία.

Σε συνεχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας κρίνεται αυτές τις ώρες το μέλλον της «έντασης» που έχει προκύψει στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να συσσωρεύονται στα ουκρανικά σύνορα.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας,

ξεκίνησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από νωρίς το μεσημέρι πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δ΄ώσει εντολή απόσυρσης του μη αναγκαίου προσωπικού της πρεσβείας της στο Κίεβο, δείχνοντας πως θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής. Την ίδια ώρα η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, κάνοντας ακριβώς την ίδια εκτίμηση για τις προθέσεις της Ρωσίας.

Μόσχα: Η Δύση αδυνατεί να διαβάσει τις συμφωνίες του Μινσκ

«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι' αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του "σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το "πλέγμα μέτρων", το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».

«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».

Τα σενάρια για το πότε θα αρχίσει η σύρραξη

Οι ΗΠΑ πληροφόρησαν τους συμμάχους για εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Der Spiegel, πληροφορία που η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά. Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την επόμενη Τετάρτη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή», ακόμη κ και πριν από τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να βλέπουν πολύ ανησυχητικά σημάδια κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων νέων ρωσικών δυνάμεων που φτάνουν στα ουκρανικά σύνορα» είπε.

Προειδοποίηση Ελληνικού ΥΠΕΞ

Την ώρα που ακούγονται τα «τύμπανα πολέμου» με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία ή το Κίεβο να είναι σε επαφή με την πρεσβεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: [email protected]
Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν - Πούτιν, Ουκρανίας,bainten - poutin, oukranias