Έρχεται «βροχή» κατασχέσεων για χρέη στους Δήμους

Στο στόχαστρο της βάζει τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ).

Πρόθεση να καθαρίσει τη μακρά λίστα των οφειλετών που έχουν φτάσει τις ανείσπρακτες οφειλες προς του δήμους στα 3 δις ευρω. Στη φαρέτρα των ελεγκτων υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις, όπως κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Το σχεδιο αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ.

Σκυλακάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο σχεδιασμος εντάσσεται στην προσπάθεια να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, χωρις ομως να καταστουν αναγκαιες επιπλέον ενισχυσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά τώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. Ταυτόχρονα η ταμειακή ενίσχυση των Δήμων θα βοηθήσει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει προβλέπεται η δυνατότητα στους δήμους να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο παρελθόν «μπλοκαρίστηκε» η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και οι επιστροφές φόρων λόγω μη πληρωμής κλήσεων από τη δημοτική αστυνομία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα σημαίνει ότι όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις:

Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α.

Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για τη πρώτη κατοικία, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πάντως οι δήμοι έχουν ενεργοποιήσει γενναίες ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών. Ήδη τρέχουν δύο προγράμματα των 100 - 120 δόσεων. Το ένα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προ της πανδημίας και το άλλο χρέη πληττόμενων που βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου του 2021 η είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15/2/2020 έως τη 23/12/2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φθάνουν το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα