Στο ΣτΕ η McArthur Glen Athens ζητώντας άνοιγμα των καταστημάτων της, τις Κυριακές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, προσέφυγε η McArthurGlen Athens, με αίτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα

Βασικό επιχείρημα της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εκπτωτικό χωριό στην Ελλάδα,

είναι ότι υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό. Κι αυτό, διότι, αν και πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, έχει αποκλεισθεί από την εν λόγω απόφαση.

Η McArthurGlen Athens προσφεύγει στο ακυρωτικό δικαστήριο όχι διότι είναι αντίθετη με το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι έμποροι, αλλά διότι η ίδια θεωρεί ότι αδίκως έχει εξαιρεθεί από την υπουργική απόφαση. Την προσφυγή, συνυπογράφουν και μερικές λιανεμπορικές αλυσίδες, οι οποίες επίσης υφίστανται απώλεια εσόδων από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Οι λόγοι που επικαλείται η εταιρεία στην προσφυγή της είναι, πρώτον, ότι το υπουργείο κάνει κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας που του δίνεται από τον νόμο, δεύτερον, ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και, τρίτον, στην υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύθηκε το άρθρο 49 του νόμου 4472/2017 η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε επαρκής αλλά ούτε και νόμιμη.

Στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens λειτουργούν 100 καταστήματα, ο τζίρος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, οι επισκέπτες του ετησίως είναι 3,8 εκατ., με τους ξένους τουρίστες να φθάνουν τις 50.000. Ο τζίρος που γίνεται μόνον από τους τουρίστες υπολογίζεται σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ πρόκειται για αφορολόγητες πωλήσεις (tax free). Μάλιστα, στο εκπτωτικό χωριό παρέχεται άμεσα υπηρεσία επιστροφής του φόρου. Υπάρχουν τουρίστες, για παράδειγμα από την Κύπρο, που έρχονται αυθημερόν με αποκλειστικό σκοπό να ψωνίσουν στο εκπτωτικό χωριό, καθώς η χώρα τους δεν διαθέτει ανάλογο κέντρο. Το 50% των τουριστών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι Κινέζοι. Επίσης, το εκπτωτικό χωριό βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο των Σπάτων, από το λιμάνι τις Ραφήνας αλλά και από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής.

Η ενέργεια της McArthurGlen Athens μόνον αιφνιδιαστική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η εταιρεία είχε αποστείλει στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ,χωρίς να λάβει καμία απάντηση σε αυτή. Αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είχαν ούτε οι επαφές που είχαν γίνει με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών διαχείρισης εμπορικών κέντρων με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες.

Αίτημα κατά της Κυριακής από τους μικρομεσαίους

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα που έχουν καταθέσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς και 21 μεμονωμένοι εργαζόμενοι με το οποίο ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Πάντως, ήδη, έχουν καταθέσει υπομνήματα υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και από κοινού ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα