Στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα - Ποιοι προλαβαίνουν να προστατευθούν

Λιγότερες από 90 ημέρες έχουν στην διάθεσή τους όσοι θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας. 

Ενώ από την 1η Μαίου, δύο θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις των δανειοληπτών με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ή θα έρχονται σε απευθείας συμφωνία με την τράπεζα (ή με το fund που θα έχει αγοράσει

το δάνειο) για ρύθμιση του δανείου τους ή θα μένουν θεατές στις διαδικασίες πλειστηριασμού του σπιτιού τους.

Μετά την ρευστοποίηση, το μοναδικό «προνόμιο» του δανειολήπτη θα είναι η εξασφάλιση ενός επιδόματος ενοικίου που θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών σε κάθε νοικοκυριό, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» της κυβέρνησης μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Ένα πρόβλημα το οποίο σκεπάστηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών (κυρίως μέσω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη) θα έρθει στην επιφάνεια από την 1η Μαίου.

Αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα 24 δις. ευρώ από ένα σύνολο 56 δις. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου. Κάποια από αυτά τα κόκκινα δάνεια έχουν προσωρινή προστασία λόγω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη. Κάποια επίσης έχουν τακτοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, είχαν υποβληθεί 1928 αιτήσεις αλλά από αυτές έχουν ολοκληρωθεί 273, ενώ προ τεσσάρων εβδομάδων ήταν μόλις 124.

Τι πρόκειται να γίνει μετά την 1η Μαίου:

1. Όσοι καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα θα εξακολουθήσουν να έχουν προστασία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα και εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να κρατήσουν το σπίτι τους. Αν όχι, αυτό θα βγει στον πλειστηριασμό.

2. Μετά την 1η Μαίου, όσοι έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους και η τύχη τους θα κριθεί στα δικαστήρια. Επιπλέον, επειδή οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικάζονται ακόμη και ύστερα από 10 χρόνια, έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων. Οι προτάσεις θα κατατεθούν μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

3. Όσοι από την 1η Μαίου βρεθούν είτε εκτός πλατφόρμας είτε εκτός νόμου Κατσέλη, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη 2ετία, θα πραγματοποιηθούν συνολικά πάνω από 20.000 διαδικασίες. Όσοι χάσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους μέσω του πλειστηριασμού, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα του να μείνουν στο σπίτι τους με ενοίκιο ή να μείνουν σε ένα άλλο ακίνητο εισπράττοντας το επίδομα ενοικίου, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Έκκληση Σταϊκούρα σε πολίτες

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη σχετική ρύθμιση και να πάρουν την προστασία, μερικό κούρεμα των δανείων, επιδότηση της δόσης και ό,τι άλλο σχετικό προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι το νέο πλαίσιο μετά τη λήξη της προστασίας της Α' κατοικίας θα βασίζεται σε 4 άξονες:

1. Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας με μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έναντι 8 σχημάτων που υπάρχουν σήμερα.

2. Δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία.

3. Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει πλέον εικόνα για αυτούς, χάρη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι 1 στους 4 δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή 1 στους 2 που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

4. Ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα