Στο «κυνήγι» φόρων τον Ιανουάριο το Δημόσιο

«Με το δεξί» στο μέτωπο της είσπραξης φόρων θέλει να μπει το υπουργείο Οικονομικών το 2019 και προς το σκοπό αυτό θα δοθεί ήδη από τον τρέχοντα μηνά μεγάλο βάρος στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Ειδικά για τον Ιανουάριο 2019 το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 4,132 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, εκ των οποίων τα 4,05 δισ. ευρώ αφορούν σε εισπράξεις φόρων.

Τον Ιανουάριο του 2018 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει σε 4,14 δισ. ευρώ. Αντιθέτως κάμψη είχε καταγραφεί στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

ενεργειακών προϊόντων.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι μια νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με την αρχή του νέους έτους.

Τον Ιανουάριο 2018 οι φορολογούμενοι είχαν δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 766 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, δηλαδή τα 693 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φόρους κάθε είδους που έμειναν απλήρωτοι. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση είχε ανέρθει τον Ιανουάριο 2018 στα 101,332 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα πλέον έχει ξεπεράσει τα 105 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα