Στο έλεος της κακοκαιρίας η Δυτική Αττική - «Ευθύνες» στην πολιτεία ρίχνουν οι κάτοικοι(φωτό-video)

Τις πληγές τους για ακόμα μία μέρα μετρούν οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Μαγούλας, οι οποίοι μετά τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου ξαναζούν τον εφιαλτή καθώς οι περιουσίες τους καταστράφηκαν για ακόμα μία φορά. Ευθύνες στην πολιτεία ρίχνουν οι κάτοικοι.

Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, η πολιτεία στάθηκε ανύμπορη να τους βοηθήσει, με τα αντιπλημμυρικά έργα όχι μόνο να μην έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 7 μηνές αλλά ακόμα περισσότερο να βρίσκονται υπό καταστροφή μετά τις πλημμύρες.

Όπως λένε οι κάτοικοι, η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει παρακολουθώντας από απόσταση την τραγική κατάσταση

στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή τους, ενώ οι καταστηματάρχες αγωνιούν πλέον για τις περιουσίες τους, καθώς είναι η δεύτερη φορά που καταστρέφονται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες το απόγευμα από την έντονη το απόγευμα πλημμύρισαν 90 σπίτια και μαγαζιά σε Μάνδρα και Μαγούλα, ενώ στο έργο του απεγκλωβισμού ατόμων επιχείρησαν 95 πυροσβέστες, 40 οχήματα και ένα ερπυστριοφόρο σε όλη τη Δυτική Αττική. Η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 450 κλήσεις.

Παρά τις δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν. Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων, για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.

Όπως κατήγγειλε η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, «τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Μάνδρα από τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Τα μεγάλα έργα που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια ακόμα περιμένουν έγκριση και έχουν βαλτώσει στη γραφειοκρατία».

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο όποτε και είχαν ανακοινωθεί, η δήμαρχος Μάνδρας ρίχνει τις ευθύνες στην Περιφέρεια και τις διαδικασίες του κράτους.

«Αυτά είναι τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα και δεν έχουν ξεκινήσει λόγω διαδικασιών. Τα δυο μεγάλα έργα, η Παλιά Εθνική Οδός και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Μόνο αυτά θα προστατεύσουν την πόλη. Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο. Μόνο οι διαδικασίες. Υπάρχουν πολλά στάδια σε ένα έργο και αυτά προβλέπει το ελληνικό κράτος. Γι’ αυτό δεν έχουμε πάει μπροστά σε τίποτα» αναφέρει.

Xθες κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφτηκε την περιοχή έκανε λόγο για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων εδώ και επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση προς την Κυβέρνηση ζητώντας άμεση ενημέρωση για τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, και αξιώνοντας να πληροφορηθούν οι πολίτες το χρόνο στον οποίο εκτιμά ότι αυτά τελικά θα αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα