Στις «ράγες» το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ - Ποια τα μεγάλα «στοιχήματα»

Στις «ράγες» μπαίνει το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, που θα αποτελέσει βασικό «εργαλείο» της διοίκησης για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή πορεία του υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης. Αν και υπήρξε εξάμηνη καθυστέρηση, η απαραίτητη έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) δόθηκε.

Το λόγο τώρα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να κάνει τις παρατηρήσεις του, να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να υπάρξει το ανάλογο «πράσινο φως». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτιμάται ότι το ΣτΕ θα ολοκληρώσει τον έλεγχο

του Οργανογράμματος έως το τέλος της άνοιξης. Ακολούθως, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή του Οργανογράμματος, που θα δώσει την ευκαιρία να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και οι πρωτοβουλίες που θα λαμβάνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Φορέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Οργανόγραμμα έχει καταγραφεί σε περίπου 140 σελίδες.

Μεγάλα «στοιχήματα» του Οργανογράμματος είναι εάν θα γίνει πιο συγκεντρωτική η διοίκηση ή εάν θα διατηρήσουν μια σχετική αυτονομία τα υποκαταστήματα. Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνεται η είσπραξη των εισφορών, που με βάση την μνημονιακή δέσμευση μεταφέρεται στην ΑΑΔΕ. Ακόμα πρέπει με το Οργανόγραμμα να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το διαχειριστικό καθεστώς που θα ισχύει για τη Διεύθυνση Αξιοποίησης Περιουσίας του ΕΦΚΑ.

Πάντως, το Οργανόγραμμα έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, αφού η έγκριση από το ΔΣ του Φορέα δόθηκε πριν από έξι μήνες στις αρχές Αυγούστου του περασμένου έτους.
Ανάλογη καθυστέρηση παρουσιάζει και ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών που 15 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει. Από τον συγκεκριμένο κανονισμό θα φανεί σε ποια βάση θα γίνει η προσέγγιση όλων των παροχών των Ταμείων, υπό την σκέπη του ΕΦΚΑ. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του ΙΚΑ. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε οι «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ χορηγεί συντάξεις σε περίπου 2,8 εκατ. συνταξιούχους και ασφαλίζει περίπου 3,3 εκατ εργαζόμενους. Στον Φορέα εργάζονται 8.300 εργαζόμενοι, πολύ λιγότεροι από τους 12.100 που εργάζονταν το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα