Στήριξη με.. αστερίσκους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ακρίβεια

Κυβερνητικοί παράγοντες, προεξάρχοντος του ίδιου του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η γραμμή πλεύσης για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σαφής: «Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις για την στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστούν, αλλά στοχευμένα και προσεκτικά».

Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει

να κινείται στη λογική τον στοχευμένων κινήσεων, επιχειρώντας να στηρίξει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δέχονται πραγματική πίεση από την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών. Αντίθετα, ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και η εξαιρετικά μεγάλη πίεση που ασκεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και ορίζοντες παρεμβάσεις.

Ο χρόνος θα δείξει και τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της οικονομίας προκειμένου να ανακοινωθούν επίσημα οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σημείο καμπής οι αρχές Μαρτίου όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, ενώ θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο δεν είναι ευνοϊκά, καθώς τα έσοδα έδειξαν σημαντική «κόπωση», γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο τα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις.

Ως εκ τούτου από το τραπέζι φεύγουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ή υπηρεσίες, όπως και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Παρεμβάσεις που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και οι δανείστε ότι θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα δημοσιονομικά και στην εξέλιξη του χρέους.

Προτεινόμενες παρεμβάσεις

Όσο αυξάνεται η πίεση από την άνοδο των τιμών, τόσο ανοίγει και η βεντάλια των παρεμβάσεων τις οποίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα περιθώρια για την εφαρμογή τους. Παρά τη ανακοίνωση σε δύο χρόνους, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στο θέμα του κατώτατου μισθού προκειμένου η προαναγγελθείσα αύξηση από 1η Μάιου να είναι ακόμα υψηλότερη. Χωρίς ακόμα να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί κοντά στα 725 ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση θα παίξει το τελικό μέγεθος της ανάπτυξης του 2021, ώστε να εξεταστεί εάν η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο του 12%.

Πιθανή είναι μια παρέμβαση στο βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι συνταξιούχου οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο για τα αναδρομικά τους. Το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να μηδενιστεί το επιτοκίου του 6% κατά τη διαδικασία ρύθμισης του φόρου επί των αναδρομικών σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος που θα εφαρμοστεί, αλλά και το ύψος ενός έκτακτου επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί ένα κουπόνι 100 ευρώ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα