Στην τελική ευθεία η Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν φοβάται την «πασοκοποίηση» ο Τσακαλώτος

Σε ήρεμα νερά ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με προηγούμενες ταραχώδεις συνεδριάσεις.

Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε και αποτελεί ένα κάλεσμα για την εγγραφή νέων μελών στην παράταξη.

Τσακαλώτος και διαχωριστικές γραμμές

Σε τρεις κεντρικές διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ., όπου ο ΣΥΡΙΖΑ

πρέπει να εστιάσει για να οργανώσει τον προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο του και να εμπνεύσει τόσο τα μέλη του κόμματος αλλά και ακόμα περισσότερους υποστηρικτές, αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι οι διαχωριστές γραμμές είναι: δικαιώματα, μετανάστες και ανισότητες όλων των ειδών, ένα αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική κρίση. Αυτές οι διακριτές γραμμές, τόνισε, «μας δίνουν τα εφόδια να οργανώσουμε την αντιπολιτευτική πολιτική και να θέσουμε την ατζέντα που θα εμπνεύσει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας στο συνέδριο».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν φοβάται «πασοκοποίηση» και ότι η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, εξηγώντας ότι οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν και που θεωρούν σωστά και πως η εξουσία έρχεται ως αποτέλεσμα αυτών.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, η συζήτηση του Σαββάτου ξεκίνησε με την πολιτική συγκυρία και εν συνεχεία οι τοποθετήσεις των μελών κινούνταν γύρω από την πολιτική διακήρυξη, η οποία θα αποτελεί ένα προσκλητήριο για την ένταξη νέων μελών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτηση του μίλησε για την ψηφιακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την online εγγραφή των νέων μελών, για την οποία καταβάλλονται προσπάθειες να είναι έτοιμη έως τα μέσα του Οκτώβρη. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εγγράφηκαν στο κόμμα πάνω από 5.000 μέλη είτε μέσω της πλατφόρμας του site του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις.

Φίλης: Χάνεις την νεολαία και κερδίζει ο Μητσοτάκης

Ο Νίκος Φίλης κατά την παρέμβασή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε «Οι πολίτες ζητάνε από εμάς κάτι καινούριο. Πρέπει να αλλάξουμε το κοινό μας. Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις την εξουσία. Δεν την κερδίζεις, χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης».

Σκουρλέτης: Όχι σε μία εκδοχή παλαιάς κοπής δικομματισμού

Ο γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ένας βαθύς απολογισμός του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως «έτσι θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όσους δεν μας ψήφισαν απέχοντας από τις εκλογές ή επέλεξαν άλλους χώρους».

«Η διαμόρφωση του προγράμματος μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο προγραμματικά ανταγωνιστικό προς τη ΝΔ και το νεοφιλευθερισμό ή θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού.

Παππάς: Ο καιρός μας έφερε να κάνουμε σέντρα και όχι πεναλτάκια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως το πρόγραμμα του κόμματος πρέπει να λύνει προβλήματα. Για το άνοιγμα του κόμματος χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους ανέφερε «τι να κάνουμε που ο καιρός μας έφερε να κάνουμε σέντρα και όχι πεναλτάκια».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν όσοι έδωσαν αγώνα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να προχωρήσουν οι εγγραφές.

Λάμπρου: Αποφάσεις από άτομα που έχουν διασπάσει τα κόμματά τους

Το μέλος των «53» τόνισε ότι η μετεξέλιξη του κόμματος με ταυτόχρονη συμπόρευση με οτιδήποτε «πράσινο – οικολογικό» πρέπει να γίνει με πρόγραμμα και καθαρή πολιτική θέση και όχι αόριστα. Φάνηκε αντίθετος στο να τοποθετηθεί κάτι ως συνέχεια στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ  καθώς όπως τόνισε «θα γίνουμε ένα κόμμα των συνιστωσών». Κλείνοντας, καταφέρθηκε εναντίον προσώπων εντός του κόμματος που καλούνται να πάρουν αποφάσεις «ενώ προηγουμένως έχουν διασπάσει τα κόμματά τους» ενώ από το κάδρο έβγαλε την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Παπαχριστόπουλο που όπως είπε «τιμούν το κόμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα