Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις - Μέρκελ και Μακρόν βλέπουν Μητσοτάκη, Σάντσεθ, Κόντε

Διπλωματικός "πυρετός" επικρατεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι χώρες του Βορρά και του Νότου αναζητούν μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα τους επιτρέψει να έρθουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και να αποδείξουν την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Εντός ολίγου αναμένεται να ξεκινήσει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ

Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στον αντίποδα, οι ηγέτες της ομάδας "Frugal Four" - Αυστρία, Κάτω Χώρες, Δανία και Σουηδία - πραγματοποιούν συνάντηση στο κτίριο του Συμβουλίου, σύμφωνα με διπλωματκές πηγές. Η Φινλανδία, η οποία έχει στενή σχέση με την ομάδα τις τελευταίες ημέρες, συμμετέχει επίσης στη συνάντηση, αλλά επιμένει ότι δεν έχει προσχωρήσει επίσημα, όπως ανάφεραν οι διπλωμάτες.

Το κλίμα μεταξύ των 27 είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με τον Εμμανουέλ Μακρόν να φτάνει στο σημείο να απειλεί με αποχώρηση και τον Τζουζέπε Κόντε να δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τέλμα.

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"".

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει "να τιμωρήσει οικονομικά" τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

"Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά", είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος στα τέλη του Ιουλίου.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των χωρών του νότου και των τεσσάρων του βορρά είναι ιδιαιτέρως σκληρό. Η μία πλευρά ζητά να υπάρξει άμεσα συμφωνία με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ενώ η δεύτερη θέλει να ψαλιδιστεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ. και να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο στην περίπτωση που διαφωνήσουν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει οποιαδήποτε χώρα.

Μητσοτάκης: Προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι".

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: "Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο.Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι".

Keywords
Τυχαία Θέματα