Στην αποταμίευση ψάχνουν διέξοδο τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις ανάγκες τους- «Τράβηξαν» 13,7 δισ. ευρώ το 2017

Η ανάγκη των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τα έστρεψε προς τις οικονομίες τους, καθώς ενδεικτικά το 2017 αλλά «τράβηξαν» 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους, ενδεχομένως και από δανεισμό, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

Από τα 13,7 δισ. ευρώ που «τράβηξαν» τα 5,4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν και τα υπόλοιπα 8,3 δισ.

ευρώ έπεσαν στην κατανάλωση ξοδεύοντας περισσότερα απ' ότι επέτρεπε το εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι η αρνητική αποταμίευση έφτασε στα 8,3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να γίνει η σύγκριση επισημαίνεται ότι το 2009, τα νοικοκυριά επένδυσαν συνολικά 20,3 δισ.ευρώ (21,2 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις και -0,9 ευρώ μεταβολή αποθεμάτων), εκ των οποίων τα 11,4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από τις (θετικές) αποταμιεύσεις τους και τα υπόλοιπα 8,9 δισ. ευρώ κυρίως από τις τράπεζες (δανεισμός) και άλλους εξωγενείς πόρους.

Ο ΣΕΒ στην ανάλυσή του υπογραμμίζει ότι το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή δεν βάζουμε στην άκρη, και δεν επενδύουμε ως κοινωνία, όσα απαιτούνται, αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Με άλλα λόγια, τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων και η αποταμίευση των νοικοκυριών πρέπει να αυξηθούν, και ο προϋπολογισμός να παραμείνει πλεονασματικός. Και, βεβαίως, οι μεγαλύτερες αποταμιεύσεις να μετατραπούν σε επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα