Στη Λέσβο το «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων με συμμετέχοντες από 25 χώρες από όλο τον κόσμο με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2018 με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς».

Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε με ομιλία η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και χαιρέτισαν η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Θανοπούλου, η εκπρόσωπος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για

την UNESCO Μαρία Μπουλακάκη, ο Guy Martini επικεφαλής του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ο καθηγητής Ibrahim Kommoo του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας (UMT), αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η Δρ. Kristin Rangnes, συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο Mahito Watanabe εκπρόσωπος του Ιαπωνικού Δικτύου Γεωπάρκων και ο Ζheng Yuanyuan εκπρόσωπος του Κινεζικού Δικτύου Γεωπάρκων.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από 25 χώρες που βρέθηκαν στη Λέσβο και παρουσίασε το Πρόγραμμα του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων, τους στόχους του και τις επισκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε γεωλογικά τοπία και μνημεία της Λέσβου κατά την διάρκεια του.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ηχοράματος του Δημήτρη Ταλιάνη «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», όπου μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη και τη φωνή του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, το κοινό ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Λέσβου, σε γνωστούς και άγνωστους τόπους και μνημεία του νησιού.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες πρόβαλαν με μοναδικό τρόπο τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φωτογραφίες του ηχοράματος αναδεικνύουν την ελκυστική εικόνα του νησιού και την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ανάγλυφου, των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο και την πολιτιστική δημιουργία που συνθέτουν την ταυτότητά της. Αποκαλύπτονται κρυμμένες ομορφιές, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία - σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου. Τα στοιχεία άλλωστε αυτά οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Keywords
Τυχαία Θέματα