Στη ΔΕΘ με νέο Πρόεδρο ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρόβα νέας πλειοψηφίας στην Κεντρική Επιτροπή

Με καθαρό χρονοδιάγραμμα και χωρίς να αναμένονται πολλές άλλες εκπλήξεις νέων υποψηφιοτήτων ξεκινά πλέον και επίσημα η κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Με ευρεία πλειοψηφία, 160 υπέρ, 88 κατά, δύο λευκά και δύο «παρόν», η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επιβεβαίωσε σε αδρές γραμμές τον οδικό χάρτη που είχε αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία, με μονή διαφορά τη μετάθεση κατά μία εβδομάδα της διεξαγωγής

Διαρκούς Συνεδρίου και τις κάλπες εκλογής νέου προέδρου. Συγκεκριμένα: Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτος γύρος εκλογής ηγεσίας στις 10 Σεπτεμβρίου, δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, 16 Σεπτεμβρίου και έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί με νέο ή νέα επικεφαλής. Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε από ορισμένα στελέχη όσων μειοψήφισαν, οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάριζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν θα τεθεί εκ νέου ζήτημα αλλαγής χρονοδιαγράμματος ούτε στο Διαρκές Συνέδριο. Άλλωστε το Διαρκές Συνέδριο θα ξεκινήσει με εισήγηση του απερχόμενου προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει έντονα το να μην υπάρξει καμία άλλη κωλυσιεργία στην εκλογή νέας ηγεσίας.

Οριστικά εκτός κούρσας Τεμπονέρας και Πολάκης

Το δεύτερο συμπέρασμα του διημέρου αφορά, επίσης, την κούρσα των υποψηφίων, στην οποία πολύ δύσκολα θα δούμε, πλέον, να προστίθεται και πέμπτο πρόσωπο. Όπως είχαν ξεκαθαρίσει από το βήμα της ΚΕ, αλλά και νωρίτερα, οι Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα ήταν υποψήφιοι, αν δεν άλλαζε το χρονοδιάγραμμα και δεν μετατίθονταν ή εκλογή προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και μετά το πέρας των ψηφοφοριών, αμφότεροι επιβεβαίωναν σε επικοινωνίες με δημοσιογράφους ότι δεν θα συμμετέχουν στην κούρσα, αλλά θα μείνουν, βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου, επίσης, ότι μετά τον 15αύγουστο μένουν περίπου 3 βδομάδες μέχρι τις κάλπες εκλογής προέδρου, το χρονικό περιθώριο είναι παρά πολύ στενό για νέες υποψηφιότητες.

Η μόνη εξαίρεση που θα μπορούσε να προκύψει είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, που ως προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έχει προβολή αυτή την περίοδο. Επιπλέον, εξαιτίας της ευθύνης που έχει αναλάβει, θα ήταν προβληματικό να εμπλακεί με τις καμπάνιες των άλλων υποψηφίων, όπως δήλωσε και ο ίδιος στο βήμα της ΚΕ. Επομένως, με το ερωτηματικό Φάμελλου, στην κούρσα θα συμμετέχουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Πρόβα νέας πλειοψηφίας

Το τρίτο συμπέρασμα, από την ΚΕ ήταν ότι και με βάση τη δυναμική του φαβορί που αποκτά ξεκάθαρα η Έφη Αχτσιόγλου, αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περιέχει στελέχη των «6+6» (Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος), στελέχη από την παλιά πλειοψηφία που την στηρίζουν (Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Καραμέρος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μπίστης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), πρόσωπα της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος (Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Μπαλτάς), ορισμένα στελέχη της «Ομπρέλας» που επίσης τη στηρίζουν (Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης) και του μεγάλου μέρους της «Ομπρέλας» (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας), καθώς και άλλων προσώπων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τσακαλώτου (Γιώργος Σταθάκης, Χάρης Μαμουλάκης).

Η ταύτιση των μπλοκ που στηρίζουν Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο στα θέματα του οδικού χάρτη και σε έναν βαθμό των ζητημάτων για τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές την περίοδο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η βεβαιότητα ότι, αν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ίδιος και τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα στηρίξουν την Έφη Αχατσιόγλου, δημιουργεί την προοπτική μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέο τοπίο στην παλιά πλειοψηφία

Το πέμπτο συμπέρασμα αφορά, την παλιά πλειοψηφία της «Κίνησης Μελών» και της «ΡΕΝΕ», στόχος στις οποίες είναι με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, να διατηρήσουν έναν βαθμό συνοχής. Στελέχη που φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε αυτή είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, Έφη Δούρου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Σκορίνης, Παύλος Πολάκης.

Εξάλλου, ίδιος ο Νίκος Παππάς, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους πως ψήφισε την πρόταση μετάθεσης της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοκητικές εκλογές, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επιδιώκει να βγάλει εκτός κούρσας τους Παύλο Πολάκη και Διονύση Τεμπονέρα που είχαν συναρτήσεις την υποψηφιότητα τους με αυτή την προϋπόθεση. Σε σχέση με τον τελευταίο, δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο στη βάση του κόμματος.

Οξύνεται το πρόβλημα για τις αυτοδιοικητικές

Το έκτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι δεν έγιναν βήματα επίλυσης του αδιεξόδου της εξεύρεσης υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντιθέτως, το πρόβλημα μάλλον οξύνεται, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία (όχι από την Κεντρική Επιτροπή) και δεν θα είναι στο εξής επικεφαλής της σχετικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραμένει ακόμη, άγνωστο, αν θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο ή η Επιτροπή θα παραμείνει ως έχει. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο κύριος Σπίρτζης πρότεινε να πιέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συνένωση των ομάδων της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή και αν αυτό δεν ευοδωθεί, να προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δεύτερους. Η πρόταση αυτή, με παραλλαγές, ακούγεται και από άλλα στελέχη της νέα μειοψηφίας (παλιά πλειοψηφίας) αλλά και από στελέχη της νέας πλειοψηφίας, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης.

#ΔΕΘ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΘ, Πρόεδρο, ΣΥΡΙΖΑ - Πρόβα, Κεντρική Επιτροπή,deth, proedro, syriza - prova, kentriki epitropi