Σταμάτης: Οι Υπουργοί να απαντήσουν για τους μηχανισμούς καταγραφής των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Στην Βουλή φέρνει ο Δημήτρης Σταμάτης το θέμα των προληπτικών προσαγωγών και της παρακολούθησης των πολιτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλη Καλογήρου και Χριστόφορο Βερναρδάκη να απαντήσουν σχετικά με την ύπαρξη μηχανισμών καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς τρων χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Σταμάτης στο κείμενο της ερώτησης

που κατέθεσε στην Βουλή «στον απόηχο των προσαγωγών πολιτών στα Γιαννιτσά, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια δήλωση-παραδοχή, αδιανόητη για το δημοκρατικό πολίτευμά μας.

Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι οι προσαγωγές των πολιτών έγιναν ύστερα από παρακολούθηση των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και για προληπτικούς λόγους! Η παραδοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του Υπουργού Επικρατείας κ.Βερναδάκη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «ειδικός μηχανισμός» παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, ο οποίος, μάλιστα, διεχώριζε τους χρήστες σε «δεξιούς» και «αριστερούς».

Οι δημόσιες αυτές παραδοχές εγείρουν μείζονα ζητήματα ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και των θεσμών και συνιστούν ανεπίτρεπτο περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών. Και για αυτό καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης;

Αν είναι νόμιμη η δραστηριοποίηση τέτοιων κρατικών μηχανισμών και υπό ποιο καθεστώς ελέγχου λειτουργούν και κατά πόσο συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα και με τους κανόνες της δικαιοσύνης η προληπτική προσαγωγή πολιτών, που παραπέμπει σε συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων;

Keywords
Τυχαία Θέματα