Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Προκλήσεις και σκληρές απαντήσεις - Κλιμακώνεται η κόντρα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μετά και τη «συμφωνία» της δεύτερης με τη Λιβύη και την αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μαδρίτη έστειλε ηχηρό μήνυμα, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. 

Στη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro

Sánchez και παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «για τις χώρες όπως η Ελλάδα η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση την δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους όπως η Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μία βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ. «Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορει να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: «Θέλει να καταργήσει ζώνες νησιών

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Κομισιόν: «Η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» 

«Η ΕΕ έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες» υπογραμμίζει εκπρόωσπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία ζήτησαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συριζα Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Και οι δύο επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις κινήσεις της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε και ζητούν άμεσες αντιδράσεις και κυρώσεις. 

 
Keywords
Τυχαία Θέματα