Στα 9.000 ευρώ το ύψος της "οικονομικής επιφάνειας" γιά τις εταιρίες μεταφορών

Εγκύκλιος γιά τον τρόπο με τον οποίο θα αποδεικνύουν το ύψος οικονομικής επιφάνειας οι μεταφορικές εταιρίες γιά οποιαδήποτς μεταβολή του στόλου εστάλη από το υπουργείο Μεταφορών καθώς επικρατούσε σύγχιση γιά τις διατάξεις που ισχύουν

Με αφορµή ερωτήµατα Υπηρεσιών Μεταφορών – Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σχετικά µε τον τρόπο απόδειξης της κατάλληλης οικονοµικής επιφάνειας, διευκρινίζονται τα εξής: A. Με την παρ. 3 του άρ.5 του ν.3887/2010 (Α’ 174), όπως αντικαταστάθηκε µε την παρ.7 του άρ.104 του ν.4472/2017 (Α’ 74), προβλέφθηκε, για την απόδειξη της οικονοµικής επιφάνειας

µεταφορικών επιχειρήσεων, η υποβολή βεβαίωσης τραπεζικού υπολοίπου στο όνοµα της µεταφορικής επιχείρησης ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, ανάλογα µε την κυριότητα ή όχι του οχήµατος.

Με την (α) σχετική Εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι, από την έναρξη ισχύος του νόµου, το ύψος και ο τρόπος απόδειξης της οικονοµικής επιφάνειας δεν επηρεάζονται από τον τρόπο θέσης σε κυκλοφορία του Φ∆Χ (µε αρχική χορήγηση ή µε µεταβίβαση). Το ύψος της οικονοµικής επιφάνειας είναι εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ για το πρώτο όχηµα και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε επιπλέον χρησιµοποιούµενο όχηµα. Η οικονοµική επιφάνεια αποδεικνύεται κατά την λήξη ισχύος της άδειας άσκησης επαγγέλµατος, καθώς και κάθε φορά που αυξάνεται ο στόλος των χρησιµοποιούµενων φορτηγών είτε µε τη θέση σε κυκλοφορία νέου Φ∆Χ είτε µε τη µίσθωση φορτηγού.

Στην περίπτωση αντικατάστασης αποχαρακτηρισθέντος Φ∆Χ, καθώς δεν αυξάνεται ο στόλος των χρησιµοποιούµενων φορτηγών δεν απαιτείται η απόδειξη της κατάλληλης οικονοµικής επιφάνειας, εκτός αν αλλάζει το απαιτούµενο δικαιολογητικό (βεβαίωση ή εγγύηση). Στην περίπτωση αυτή, το δικαιολογητικό (ή δικαιολογητικά), που υποβάλλεται προς απόδειξη της οικονοµικής επιφάνειας, πρέπει να καλύπτει το σύνολο των χρησιµοποιούµενων φορτηγών ∆Χ. Ευνόητο είναι ότι, εφ’ όσον η ισχύς των υποβληθεισών εγγυητικών επιστολών δεν έχει λήξει, δεν αναζητούνται νέες.

Β. Για τις µεταφορικές επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί άδεια άσκησης επαγγέλµατος χωρίς τον έλεγχο όλων των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του π.δ.346/2001,σύµφωνα µε το άρθρο 7 του π.δ. 346/2001 (µεταβατικές διατάξεις), ο Κανονισµός 1071/09 προβλέπει εξαίρεση µόνο για την απόδειξη της επαγγελµατικής επάρκειας (άρθρο 9).

Μεταφορικές επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να εκδώσουν άδεια άσκησης επαγγέλµατος σύµφωνα µε το άρθρο 9 του Κανονισµού. Η έκδοση νέας άδειας άσκησης επαγγέλµατος γίνεται είτε µε τη θέση σε κυκλοφορία ή µίσθωση νέου φορτηγού ή κατά τη λήξη ισχύος της άδειας άσκησης επαγγέλµατος.

Γ. Με την Β1/οικ63961/3213/2015 (Α∆Α Ω8ΞΘ4653ΟΞ-ΓΤΒ) Εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι, η ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλµατος γίνεται από την Υπηρεσία ΜεταφορώνΕπικοινωνιών όπου η έδρα της επιχείρησης. Κατά την θέση σε κυκλοφορία ή µίσθωση νέου Φ∆Χ δεν απαιτείται ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλµατος, αλλά απόδειξη της κατάλληλης οικονοµικής επιφάνειας. Η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών γίνεται στην Υπηρεσία Μεταφορών όπου η έδρα της επιχείρησης.

Ο έλεγχος της κατάλληλης οικονοµικής επιφάνειας είναι προαπαιτούµενο της έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ή της θεώρησης του µισθωτηρίου. Κατά τη µίσθωση φορτηγών, όταν η αρµόδια για τον έλεγχο της οικονοµικής επιφάνειας Υπηρεσία Μεταφορών είναι διαφορετική από την Υπηρεσία όπου τηρείται ο φάκελος του φορτηγού, η πρώτη αναφερόµενη Υπηρεσία βεβαιώνει την πλήρωση της προϋπόθεσης της κατάλληλης οικονοµικής επιφάνειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα