Σουδάν: Ηχητικό ντοκουμέντο από τους εγκλωβισμένους Έλληνες σε εκκλησία, καταιγισμός πυρών

Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, στο πεδίο της μάχης, σε ένα από τα σημεία που επιθυμούν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους οι παραστρατιωτικοί.

Πολεμικές είναι οι στιγμές που ζουν οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς 15 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ και ενώ απ’ έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας μίλησε στον Alpha ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ανταλλαγές πυρών. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, στο πεδίο της μάχης,

σε ένα από τα σημεία που επιθυμούν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους οι παραστρατιωτικοί.

Πρόκειται για ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τις σφαίρες να περνούν δίπλα από το κτίριο. Την ώρα που ο Μητροπολίτης μιλάει και περιγράφει την κατάσταση ακούγεται πεντακάθαρα ο ήχος των πυρών.

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και στη συνέχεια πρόλαβε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας πριν πέσει η τηλεφωνική γραμμή.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Η συνομιλία σταμάτησε απότομα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha δεν ήταν εφικτή εκ νέου η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη.

Το ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών στο Σουδάν έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων, σύμφωνα με την ένωση γιατρών της χώρας, είναι 56 νεκροί και 600 τραυματίες

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

Το ΥΠΕΞ να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας,. Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Δύση και η Ρωσία, ενώ έκτακτη σύνοδο διοργανώσει σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

#ΣΟΥΔΑΝ #ΕΜΦΥΛΙΟΣ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ #ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ #ΝΕΚΡΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα