Σκληρό ροκ στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών - Oξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (LIVE)

Η αντιπαράθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ανοικτό παραμένει μέχρι στιγμής, η ΝΔ δια μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ή κατά του υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσω για να ακυρώσει την Συμφωνία. Απο

την κυβέρνηση απάντησαν πως μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής απο τη ΝΔ θα είναι «δώρο» ελπίζοντας πως θα λάβουν περισσότερους ψήφους απο όσους έλαβαν με την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση μομφής πρέπει να είναι υπογραμμένη από 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151. Κατά την ψηφοφορία ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Η αντισυνταγματικότητα

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με την έναρξη της συνεδρίασης κατέθεσε έσταση αντισυνταγματικότητας προβάλλοντας κείμενο του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη και ζητώντας επι της ουσίας η κύρωση της Συμφωνίας να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το Σχέδιο της Συμφωνίας, “παράνομη” την συνεδρίαση και παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δια μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναγνωρίζει το Ουράνιο Τόξο κι όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η αίτηση του απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και απο τη ΝΔ.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε και η Χρυσή Αυγή η οποία καταψηφίστηκε απο όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Οι ενστάσεις

Σε τις σοβαρότατες ενστάσεις αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια η κρίσιμη συνεδρίαση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επανέλαβε επιτακτικά το αίτημα της για να κατατεθεί στην Βουλή το τροποποιημενο η Σύνταγμα των Σκοπίων με ενσωματωμένες όλες τις συνταγματικές αλλαγές κι όχι όπως είπε “ ένα αντίγραφο απο το ιντερνετ”. Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και ο Ανδρεας Λοβέρδος απο την ΔΗΣΥ ζητώντα όχι μόνο το επίσημο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων αλλά και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα της διαπραγμάτευσης των δύο μερών πριν την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών γιατί αλλιώς όπως είπε “θα κινείστε σε συνθήκες πλήρως αδιαφάνειας”.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας κατά της Συμφωνίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το Σχέδιο της Συμφωνίας, “παράνομη” την συνεδρίαση και παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δια μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναγνωρίζει το Ουράνιο Τόξο κι όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.

“Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατασκευάζουν εχθρούς σε τέτοιες περιόδους γιατί θέλουν να έχουν τον έλεγχο των Βαλκανίων” ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης απο το ΚΚΕ ζητώντας κι αυτός το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων. Στην ίδια γραμμή και ο Γιάννης Σαρίδης απο την Ένωση Κεντρώων που υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη να κατατεθεί στην Βουλή το Σύνταγμα.


Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε πως προσκομίστηκαν όλα τα απαραίτητα αναγνωστέα έγγραφα κι ότι η αντιπολίτευση επανέρχεται άσκοπα. “Το Μακεδονικό γίνεται η θρυαλίδα για πολιτικές εξελίξεις, μην δώσουμε βήμα στην ακροδεξιά να εισβάλλει και να καταλάβει το βήμα και το πνεύμα της Βουλής” ανέφερε χαρακτηριστικά καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως “τίθονται προσχηματικά οι ενστάσεις για να αποφύγουν να συζητήσουν επι της ουσίας”.

Σχετικά με το αναθεωρημένο Σύνταγμα υποστήριξε ότι στην ρηματική διακοίνωση εμπεριέχονται όλες οι Συνταγματικές αλλαγές των Σκοπίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκληρό, Βουλή, Συμφωνία, Πρεσπών - Oξεία, LIVE,skliro, vouli, symfonia, prespon - Oxeia, LIVE